Шойбле: Германия трябва да работи с Турция за мигрантите

17 август 2016 09:38   1733 прочита
Споразумението ЕС - Турция от март т.г. помогна да се ограничи мигрантският поток. Сн.: EPA/БГНЕС
Споразумението ЕС - Турция от март т.г. помогна да се ограничи мигрантският поток. Сн.: EPA/БГНЕС


Споразумението ЕС - Турция от март т.г. помогна да се ограничи мигрантският поток. Сн.: EPA/БГНЕС

Германия трябва да продължи да работи с Анкара по мигрантския проблем, заяви в Росток финансовият министър на страната Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

Министърът вчера отхвърли призивите на опозиционни политици да се прекрати сътрудничеството с Турция заради преследването на предполагаеми участници в пуча на 15 юли, предаде БТА.

Той специално изтъкна, че е важно да се работи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за помощта му в овладяването на мигрантския поток от страни като Сирия и Ирак.

"Изобщо не ми харесва това, което прави Ердоган, но не съм съгласен, че трябва да прекъснем сътрудничеството с него - каза Шойбле на предизборна среща. - В наш интерес е да продължим да работим заедно."

Сирийци в Турция: Бедност, безправие, детски бракове

По съвпадение оповестен вчера доклад на Съвета на Европа описва проблемите на сирийските бежанци в Турция. Съдържанието на документа предаде Франс прес.

Детски труд, ранни бракове, мотивирани от бедността, несигурни условия на живот - това са само част от трудностите, с които се сблъскват множеството сирийци, които живеят извън бежанските лагери в Турция, се казва в доклада на Съвета на Европа.

Автор е специалният пратеник на генералния секретар на Съвета на Европа за миграцията и бежанците в Турция Томас Бочек. Той подчертава обедняването на хиляди бежанци.

Много сирийски бежански деца работят в текстилната и селскостопанската промишленост и са подложени на експлоатация и на физически и морални опасности. Техните основни фундаментални права са изложени на риск, се констатира в доклада.

Все повече зачестяват и браковете на сирийски момичета под 15 години, се казва в доклада. В него се изразява безпокойство, че бедността и несигурните условия на живот тласкат много семейства към трафик на деца бежанци.

Бежанците и кандидатите за убежище, които не са регистрирани в Турция, получават достъп само до спешна медицинска помощ; тя изключва например раждане в болница и грижи на новородените.

Бочек призовава турските власти да мобилизират необходимите ресурси, за да позволят на жертвите на посегателства да получат медицински, психологически, юридически и социални грижи.

В Турция са пристигнали 3,1 милиона бежанци, от които 2,75 милиона са сирийци, се припомня в доклада.

Официална Анкара неведнъж е изтъквала в полемиката си с ЕС своето «братско» гостоприемство за бежанците от войната в Сирия.

Хиляди иракчани са разочаровани от Европа

От друга страна, според съобщение на Международната организация по миграцията хиляди иракски мигранти са се прибрали в родината си, разочаровани от Европа. Доклад на МОМ бе цитиран вчера от ТАСС.

Организацията към ООН съобщи, че през 2015 г. и в периода януари-юни на тази година е помогнала на 9600 иракчани да се върнат у дома от Европа. Предполага се, че реално са се завърнали далеч повече, тъй като мнозина тръгнали самостоятелно.

Много от иракчаните са разочаровани от това, че в Европа бавно обработват молбите им за бежански статут, както и от условията на живот в бежанските центрове, в които са се озовали.

"Мигрантите са очаквали един начин на живот, а са получили коренно различен и са останали крайно разочаровани", се казва в доклада.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар