Шмигал: Русия иска да остави украинците без ток преди Нова година

21 декември 2022 12:10   1705 прочита
Източник: БГНЕС
Източник: БГНЕС


Източник: БГНЕС

Предвид редовните руски атаки срещу енергийната система, е невъзможно да се правят прогнози относно стабилизирането на енергийните доставки. Руснаците искат да оставят украинците без ток преди Нова година. Това каза премиерът на Украйна Денис Шмигал на заседанието на кабинета, цитиран от "Укринформ".

"В условията, когато енергийната система е ударена почти всеки ден, е просто невъзможно да се правят прогнози за възстановяване на стабилното енергоснабдяване. Местните власти не бива да създават завишени очаквания. В крайна сметка успоредно с атаката срещу нашата енергетика Русия провежда информационни и психологически операции, за да посее паника и отчаяние", заяви Шмигал.

Той подчерта, че украинците са предупредени, че електричеството може да се доставя само няколко часа на ден, а ситуацията с енергийната система може да се подобри или влоши в зависимост от интензивността и мащаба на новите руски атаки.

"Руските терористи ще положат всички усилия да оставят украинците без ток преди Нова година. За тях е важно Коледа и Нова година в Украйна да минат на тъмно. Затова трябва да се подготвим за нови атаки", добави Шмигал.

Припомняме, че в нощта на 19 декември Русия предприе друга масирана атака с дрон. ВВС свалиха 30 дрона от 35 изстреляни.

Ситуацията с електроснабдяването в района на Киев е критична, като по-малко от половината от нуждите на столицата от електроенергия са задоволени след руските удари, цитира news.bg.

Губернаторът на Киевска област Алексий Кулеба каза, че 80% от региона е без електричество за втори ден, след като руските дронове удариха енергийна инфраструктура в понеделник, последната от поредица атаки срещу енергийни съоръжения от октомври насам./Факти.бг

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар