Шишков: В Бюджета няма пари за разплащане на пътните фирми 

29 ноември 2022 07:07   1330 прочита


 
 

„В момента към бюджета на държавата няма определени пари за разплащането на пътните фирми за извършено строителство в предишни периоди. ”. Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков пред журналисти в Бургас по повод решението на Конституционния съд от днес. 

С това решение на Конституционния съд бе отменено решението на парламента за разплащането с пътните фирми, информира БГНЕС. 

„Сега, разбира се, пада отново тежката задача на служебния кабинет да намери решение да разплати тези пари. Дали ще бъдат платени по някакъв начин в рамките на тази година или ще бъдат заложени в бюджета на следващата година, тези пари трябва да бъдат платени на строителните фирми. Лошото е, че за всеки изминат ден те стават все повече, а това са разплащания, включително преди предишните служебни кабинети”, каза регионалният министър от служебния кабинет. 

Това са дължими суми. Те са от периода 2020 – 2021 година, като възлагане са направени преди встъпването в длъжност на предишния служебен кабинет, заяви Иван Шишков. 

Сега се разплащат пари за строителство, което е възложено от периода 2018-2020 година. Той припомни свои думи, че не е работа на парламента да определя начина на плащане на строителните фирми. Това е въпрос на регионалното ведомство и евентуално на Министерския съвет за разпределяне на бюджета, уточни Шишков. 

От Конституционния съд обявиха за противоконституционно решението на парламента, с което се разреши на Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати на пътните фирми 50% от парите по договорите им. 

Решението включва плащане и на пълните суми по договорите за поставяне на маркировка и мантинели. На заседанието присъстваха всички 10 конституционни съдии. Решението е прието с единодушие. Делото беше образувано в началото на месец май след искане на народните представители от ГЕРБ-СДС. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар