Шезлонги и чадъри на „Липите”: Отдават под наем един от последните диви плажове

27 март 2019 09:59   2265 прочита
Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

Плажът е част от Природен парк „Странджа” и защитена местност „Силистар”

Един от последните диви плажове по Южното ни Черноморие ще бъде отдаден под наем. Възможно е още това лято на „Липите” край Синеморец да има шезлонги и чадъри.

Плажът е част от Природен парк „Странджа” и защитена местност „Силистар”. Мястото попада и в две защитени зони. Въпреки това, е проведен конкурс, без да е съгласуван с екоминистерството и дирекцията на парка.

От години областната управа в Бургас и Министерството на туризма се опитват да намерят стопанин на малкото плажче. Досега то винаги е оставало в графата „безстопанствени плажове”.

За туристи плаж „Липите” е достъпен само пеш . Има два пътя до него – и двата минават през гората. По единия се върви около 2 километра, по другия малко по-малко. В цялата местност действа специален режим.

„От 1992 г., когато е обявена тази защитена територия – ЗМ „Силистар”, е забранен достъпът на МПС-та, които не извършват горскостопанска или селскостопанска дейност. Същата забрана е включена и в Плана за управление на защитената местност”, посочи Иван Камбуров, гл. експерт „Биологично разнообразие” – ДПП „Странджа”.

Въпреки трудния достъп, плажът е предпочитан от любители на природосъобразния туризъм. Затова и те реагираха остро на новината, че плажът ще бъде отдаден под наем.

„Трябва да ги санкционираме за преминаване през тези горски пътища. Няма как да се случи, трябва да се наруши тази заповед! Трябва да мине противозаконно”, каза Николай Вълчанов, директор на РГС – Царево.

Какви ще са потенциалните вреди от поток от автомобили през гората и изграждането на инфраструктура до плажа не е изследвано.

„Тези вековни габъри са част от едно природно местообитание, което е защитавано в мрежата „НАТУРА 2000”. Те са обрасли с лиани и са една от добрите визитки на ЗМ „Силистар”, която се считаше, че е една от най-богатите, като растителни видове в България, посочи Иван Камбуров, гл. експерт „Биологично разнообразие” – ДПП „Странджа”.

4500 хектара горска територия – от Бутамята до кльона на Резово са предоставени за стопанисване за 15 години. Концесионерите на ловния участък, през който се минава за плажа, не знаеха, че е отдаден под наем.

„Ако дадем достъп през гората, това значи, че трябва да преправяме пътища, хора постоянно да има вътре, което при всички случаи нарушава концесионния договор. Това са пари, които ние вкарваме и то не малко – някъде около 100 хил. лв годишна такса, която плащаме на Агенцията по горите, на Министерство на земеделието. Ако вкараме коли, автомобили, палатки и т. н., това значи, че отиват нещата на провал и ние най-вероятно ще искаме обезщетение от държавата”, заяви Румен Караманов, концесионер на ловен участък „Чилията”.

На нов конкурс през февруари се явява един кандидат, който печели търга за следващите 5 години – срещу 3000 лв наем на сезон и предложение за 8 лв на чадър и шезлонг.

Проверка на Министерството на туризма е показала, че ивицата се намира „извън защитена зона”, става ясно от отговор до bTV. От ведомството са изпратили писмо до екоминистерството, което да потвърди това становище.

„Плаж „Липите” попада в ПП „Странджа” и ЗМ „Силистар”. Това са две защитени територии по Закона за защитените територии, както и в две НАТУРА зони – защитена зона „Странджа за опазване на дивите птици” и защитена зона „Странджа за опазване на защитените местообитания”. Плажът е отдалечен от населено място, намира се сред горска територия, няма никаква комуникация. Няма забрана за стопанисване на плажа и отдаване, но инфраструктурата до него е недопустима на този етап! заяви Детелина Иванова, РИОСВ – Бургас.

6000 квадратни метра от площта на плажа са дюни. Любители на плаж Липите подготвят протест, ако ивицата бъде дадена за стопанисване.

„На този плаж имаме едни обширни зараждащи се дюни. Зад тях се виждат и подвижните бели дюни, с растителността, в които са установени и любопитни редки растения. Някои от тях са включени в Червената книга, като пясъчната лилия. Зад тях вече е фронтът на стабилизираните дюни. Дирекцията на парк „Странджа” не е информирана, че са извършени такива преценки какво ще бъде въздействието. Също така не знам дали е провеждана някаква процедура, свързана с отреждането на специален парцел за паркинг ”, каза Иван Камбуров, гл. експерт „Биологично разнообразие” – ДПП „Странджа”.

Очаква се становище на екоминистерството дали отдаването на плажа под наем ще увреди защитената местност.

От Министерството на туризма уточниха, че договорът за наем за плаж „Липите” още не е сключен и дали ивицата ще бъде отдадена за стопанисване – ще бъде решено след детайлна експертна оценка.

източник: btvnovinite.bg


Още за: плажове   наем   лято   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар