Шефката на 45-ото НС Ива Митева: В този парламент се опитахме да водим диалог  

08 май 2021 08:24   2079 прочита


В последния ден на 45-ото НС председателят му Ива Митева разказва за работата в най-кратковременния парламент в българската история. 

"Това какъв е животът на българския парламент, го определя българската Конституция. За мен лично беше едно изпитание, един опит, тъй като аз съм работила от другата страна като експерт. Това заяви тя пред "Панорама". 

Сега вече, от страната на политиката и особено като председател на НС, видях, че нещата изглеждат много различно, допълни тя. 

 
Видях, че да имаш добра експертиза е едно, но да бъдеш политик и да успяваш да балансираш между всички парламентарно представени партии и коалиции, е нещо съвсем различно. Видях отговорността на председателя на НС. 

Последните дни са много динамични и живи в българския парламент - успяваме да търсим много решения, а смятам, че добрите решения се постигат с взаимно разбиране и търпимост, смята Ива Митева. 
Търпимост ни трябваше на всички в този парламент и в тези дни, в които работихме усилено. 

При положение, че се върви към избори и от самото начало се знаеше този път, по който поемаме, това беше най-правилното решение, заяви Митева относно промените в Изборния кодекс. 

Да, има препоръки на Венецианската комисия, да много пъти самата аз съм казвала за този едногодишен срок, но те са свързани с промяна на изборната система, с промяна на граници на изборни райони. Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право, и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на 3 седмици - това е страшно много, допълни Митева. 

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана. Не смятам, че това, че 100% ще се гласува с машина, е противоконституционно, категорична е Митева. 

Тя обясни още, че на изборите във Велико Търново проблемът с машините не е бил софтуерен, а в предоставяне на листата на конкретна партия. Така че, нека да не се спекулира с това, подчерта Митева и допълни, че машината абсолютно гарантира тайната на вота и няма връзка с интернет. 

Ако нормите бъдат обявени от Конституционни съд за противоконституционни, ние имаме включена хартия за избирателните секции и тя ще бъде предоставена за гласуване, допълни председателят на НС. 

На въпрос защо не са приети поправки за мажоритарния вот, Ива Митева заяви, че промяната на мажоритарната система е нещо сериозно и е несериозно да се поставя на обсъждане в границите на едно денонощие. 

Това засяга и избирателните граници, ние все още нямаме извършено преброяване и работим с данните от 2011 г. Не можем да тръгнем с различна тежест на мандатите в различните райони, така че е несериозно да се твърди, че се отказваме, смята Митева. 

За партийните субсидии заяви, че размерът на субсидиите наистина е в компетентността на НС, но не е имало достатъчно гласове за мнозинство. 

Голямата работа на този парламент е, че се опитахме да водим диалог помежду си. Митева заяви, че се опитва да проявява търпимост при водене на заседанията. 

 dnes.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар