Северна Италия засегната от наводнения – коли се носят по улиците 

18 май 2024 07:00   2324 прочита


 
 
Бурята и проливните дъждове наводниха много части на Северна Италия, а градовете Падуа и Виченца бяха особено засегнати, пише "Би Би Си". 

Службите за спешна помощ използват гумени лодки, за да спасяват хората от домовете им, а кадри показват автомобили, които се носят по улиците. 

Губернаторът на провинция Венето определи времето през нощта като водна бомба. 

Южната част на Италия преживява гореща вълна, необичайна за това време на годината, като в Сицилия се наблюдават температури до 35 градуса по Целзий. 


Професор Марко Марани, експерт по ефектите от изменението на климата от университета в Падуа, каза пред вестник Corriere del Veneto, че екстремните събития стават все по-чести и ще се засилят заедно с глобалното затопляне. 

Бреговете на река Monsoon del Sassi в Падуа се поддадоха поради проливните дъждове в ранните часове на петък сутринта, причинявайки наводнения. 

Товарен влак в град Борбо Мантовано в провинция Ломбардия беше преобърнат от пориви на вятъра със скорост от 150 до 200 километра в час. 


Местният лидер Алберто Борсари написа в социалните мрежи, че много улици и мазета са наводнени и че ситуацията е наистина тежка. 

„За щастие няма пострадали“, добави той. 

До 130 милиметра дъжд падна за денонощие в Милано. Очевидци казаха, че такъв интензивен дъжд не е бил регистриран от повече от 170 години. 


Властите за гражданска защита във Венето обявиха червена тревога до 14:00 часа, особено между Виченца и Верона, където реките преляха след паднали 70 милиметра дъжд за 30 минути. 

Един човек изчезна в района на град Комо след срутването на малък мост. 

В същото време много сухи условия се наблюдават на остров Сардиния, който вече е изправен пред нов лош сезон за местните производители на пшеница, които очакват половината от обичайната реколта поради недостиг на вода. 


По-късно през лятото се очакват и ограничения на водоползването в района. 

Европейската климатична агенция "Коперник" и Световната метеорологична организация през април подчертаха необходимостта от защита от наводнения, както и спешни действия поради потискане на последиците от изменението на климата. 
 


 
 


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар