Сергей Станишев нямало да се кандидатира за лидер на БСП

22 януари 2020 06:51   2590 прочита


Сергей Станишев нямало да се кандидатира за лидер на БСП 

Президентът на ПЕС Сергей Станишев представи годишния си политически анализ пред журналисти по време на традиционната си баница с късмети. Според него настоящата година и новото десетилетие ще бъдат много интересни както за Европа, така и за света, пише Dnes. bg. 


Думата на 2020 година ще е подготовка - подготовка за избори и ориентиране на политици към предстоящите парламентарни избори в България, смята той. Станишев посочи, че от значение ще бъдат и президентските избори в САЩ. 

"Всички разбираме, че случващото се през тази година ще бъде повлияно много сериозно от изборите в САЩ. Страхът от потенциална нова икономическа криза, възможността от нови военни конфликти и популисткия лозунг "Америка на първо място" създават сериозен шанс Тръмп да бъде избран, въпреки че нещата не са решени“, допълни той. 

Той коментира случващото се в политическия живот в България. 

Според него сегашният вот на недоверие цели настоящият лидер на БСП да бъде преизбран и да се върви към модела "един вожд и членска маса". Той призова социалистите да се обединят и да станат реална алтернатива на ГЕРБ. 

Лидерът на ПЕС заяви, че засега няма планове да се кандидатира за председателския пост на БСП тази пролет, въпреки че има достатъчно номинации. 

И обясни, че отправя критики и прави анализ като член на БСП, който изразява загриженост. "Когато критикувам, не е за да искам оставка на един или друг лидер, а защото съм притеснен, че се повтарят грешките", каза още Станишев. 

Искам да видя зареждащи за БСП избори, да се води дебат за бъдещето на партията, а не взаимно оплюване, допълни той. Станишев изброи притесненията си относно бъдещия вътрешен вот, което определи като голямо изпитание за БСП. 

Според него едва ли правителството ще падне при вота на недоверие. 

След десетгодишното управление на ПП ГЕРБ е дошло времето да се поеме отговорност и това ще се случи по естествен път на предстоящите догодина парламентарни избори, смята той. 

"Не се състоя нито една дълбока реформа, която да даде нов облик на който и да е сектор. Все повече се управлява на парче, без цялостна визия заради протест на един или друг сектор. Проблеми има и в здравеопазването, и в железопътния сектор. Не можем да си позволим да се въртим повече в кръг и да искаме отсрочки и изключение от правилата. Следващите години ще бъдат решаващи за посоката и мястото на България в ЕС“, добави лидерът на ПЕС. 

Според Станишев основният проблем на България в дългосрочен план ще продължава да бъде демографската криза и липсата на работна ръка. "Няма ли хора, няма вътрешен пазар, няма работна ръка, няма инвестиции“, посочи той. 

Относно Европейския съюз Станишев заяви, че настъпват сериозни промени. По думите му България трябва да се подготви добре за това изпитание 


Още за: станишев   ЛИДЕР   БСП   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар