САЩ заплашиха Русия след масираната кибератака НотПетя

16 февруари 2018 09:31   1960 прочита
Кибератаката НотПетя зарази хиляди компютри по света. Сн.: Shutterstock
Кибератаката НотПетя зарази хиляди компютри по света. Сн.: Shutterstock


Кибератаката НотПетя зарази хиляди компютри по света. Сн.: Shutterstock

Белият дом заплаши Русия с "международни последици" за извършването на кибератаката НотПетя (NotPetya).

Администрацията на президента Доналд Тръмп определи тази кибератака като "най-разрушителната и скъпоструваща в историята", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази кибератака, извършена през юни 2017 г. от руските военни, е "безотговорна и безразборна и ще има последици в международен план" за Москва, заяви Белият дом.

НотПетя "бързо се разпространи из цял свят, нанасяйки щети за милиарди долари из Европа, Азия и двете Америки", се казва в изявлението на Белия дом.

Според Вашингтон тази кибератака "е била част от настоящите усилия на Кремъл да дестабилизира Украйна и показва още по-ясно замесеността на Русия в протичащия там конфликт".

Вчера британското правителство също обвини Русия за кибератаката НотПетя.

Кремъл категорично отхвърли обвиненията, които според него са част от "русофобска кампания", отбелязва Ройтерс.

Кибератаката НотПетя зарази хиляди компютри из цял свят през юни 2017 г., включително в критично важни инфраструктури като контролните приспособления на мястото на ядрената катастрофа в Чернобил и пристанищата на Мумбай и Амстердам.

Най-засегнатата страна бе Украйна, където бяха атакувани банковите операции и информационните екрани на главното й летище.

Междувременно демократите в Конгреса на САЩ внесоха законопроект, който предвижда да бъдат заделени над 1 милиард долара за по-добра киберзащита на американската избирателна система.

"Не можем да си позволим руснаците да стоят и да се присмиват, и да се радват на успеха си от миналите избори", каза на пресконференция Нанси Пелоси, лидер на демократите в Камарата на представителите. "Целта им е да подкопаят демократичните устои."

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар