САЩ с черен рекорд, минаха прага от 20 хил. починали

12 април 2020 07:10   2041 прочита


Съединените щати днес станаха страната с най-много смъртни случаи от новия коронавирус и преминаха мрачния символичен праг от 20 000 починали, предаде Ройтерс. 

 Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато президентът Доналд Тръмп обмисля кога животът в страната, в която има над половин милион заразени, най-много в света, може да започне да се нормализира. 
Смъртните случаи в САЩ от коронавируса са около 2000 четири поредни дни. Най-тежка е ситуацията в град Ню Йорк и неговите околности. 

Представители на здравните власти предупреждават, че смъртните случаи в страната може да достигнат 200 000 до края на лятото, ако безпрецедентните карантинни мерки, които спряха икономиката и оставиха повечето американци у дома, бъдат отменени след 30 дни, отбелязва Ройтерс. 


По официални данни, компилирани от специализирания сайт Worldometer, до момента от коронавируса в САЩ са починали 20 064 души. Само от началото на днешния ден са били регистрирани 1317 смъртни случая. 

619 смъртни случая от новия коронавирус са били регистрирани в Италия през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти. С това общият брой на починалите в страната от причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 достигна 19 468. През последните 24 часа в Италия са били регистрирани 4694 нови заразени. С това общият брой на диагностицираните с коронавируса в страната вече е 152 271. 

Смъртните случаи от новия коронавирус във Франция доближават 14 000, предаде Франс прес. Френският главен здравен инспектор Жером Саломон съобщи тази вечер за 353 починали в болници и 290 в старчески домове. 

С това общият брой на починалите в страната от причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 достигна 13 832. Франция е на четвърто място в мрачната статистика след Съединените щати, Италия и Испания. 

Френският главен здравен инспектор коментира, че "изглежда се очертава много високо епидемично плато. Абсолютно необходимо е да продължим да бъдем бдителни", подчерта той на всекидневния си пресбрифинг, като подчерта, че "натискът върху болниците остава силен", с над 2000 нови хоспитализирани във Франция. 

През последното денонощие в страната са били регистрирани 4785 нови случаи на зараза. С това общият брой на диагностицираните с коронавируса във Франция вече е близо 130 000 - 129 654. Страната е на четвърто място и по този показател, след САЩ, Испания и Италия. 

За трети пореден ден във Франция броят на пациентите с Ковид-19 в интензивно отделение е намалял - този път със 121 до 6883. 

"Това е ново съвсем леко понижение, (което) ще облекчи нашите медици в реанимация", каза френският главен здравен инспектор, който се застрахова срещу прекомерен оптимизъм. 

"Не е дошло времето за слагане на край на карантината. Имаме достатъчно време, за да обмислим" как да процедираме оптимално, заяви Саломон. 

В понеделник френският президент Еманюел Макрон трябва да обяви докога ще бъде удължена карантината, която бе въведена на 17 март и засега изтича на 15 април, припомня Франс прес. (БТА) 

 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар