САЩ прекъснаха военните връзки и търговски преговори с Русия

04 март 2014 11:04   4911 прочита
Според украински официални лица в Крим от 24 февруари досега са разположени 16 000 руски войници. Сн.: EPA/БГНЕС
Според украински официални лица в Крим от 24 февруари досега са разположени 16 000 руски войници. Сн.: EPA/БГНЕС


Според украински официални лица в Крим от 24 февруари досега са разположени 16 000 руски войници. Сн.: EPA/БГНЕС

САЩ прекратиха сътрудничеството си с Русия във военната област и още веднъж я призоваха да върне в базите си войските, разположени в Крим.

Съединените щати прекъснаха всички военни връзки с Русия заради руската интервенция в Крим, съобщи Пентагонът, цитиран от световните агенции и БТА.

"Това включва двустранните маневри и срещи, посещенията на кораби в пристанища и военното планиране", заяви говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби.

Пентагонът има интерес от военното сътрудничество с Русия, развито през последните години за засилване на прозрачността, подобряване на взаимното разбирателство и ограничаване на рисковете от грешки при взимане на решения, обясни Кърби,

"Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот", каза той.

Според Киев, от 24 февруари досега в Крим са разположени 16 000 руски войници.

Междувременно руският президент Владимир Путин нареди на войниците, участващи във военните учения, внезапно започнали на 26 февруари в западната част на Русия, да се приберат в базите си.

САЩ също така прекъснаха преговорите с Русия за инвестиции и търговия, съобщи говорител на Службата на американския търговски представител.

"Прекъсваме подготовката за предстоящите двустранни разговори за търговия и инвестиции с правителството на Русия, които трябваше да са част от процес на укрепване на търговските връзки", заяви говорителят.

Сенатът на САЩ обмисля санкции срещу руски банки, замразяване на активите на руски държавни учреждения и частни инвеститори, а също така забрана за издаване на визи за граждани на Русия, предаде УНИАН, цитирана от "Фокус".

„Санкциите от страна на САЩ ще бъдат неефективни ако същите не последват и от страна на Европа”, е заявил сенатор Крис Мърфи, който е ръководител на сенатския подкомитет по делата на Европа.

В телефонен разговор френският президент Франсоа Оланд и британският премиер Дейвид Камерън са подчертали твърдата позиция на европейците и възможното приемане на мерки, насочени към отношенията между ЕС и Русия, ако няма военна деескалация.

На извънредната си среща на 6 март държавните и правителствените лидери на страните в ЕС може да решат да преустановят дискусиите с Русия за визите и икономическите споразумения.

Съветът на НАТО се събира днес по искане на Полша.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар