САЩ късат отношения със СЗО 

30 май 2020 08:38   1 коментар   2786 прочита


 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация (СЗО), след като обвини агенцията на Организацията на обединените нации в пристрастие към Китай, предаде "Спутник". 

"Китай има пълен контрол над СЗО, въпреки че плаща само 40 милиона долара годишно в сравнение със САЩ, които плащат около 450 милиона. Ние подробно описахме реформите, които тя трябва да направи и се ангажираме пряко с тях, но те отказаха да действат", заяви Тръмп. Ще пренасочим тези средства към други световни и заслужили спешни глобални инициативи за общественото здраве", каза той. 

Припомняме, че по-рано през май Тръмп вече заплаши да изтегли държавата от СЗО и да замрази финансирането ѝ за постоянно. 

Той конкретно предупреди, че Вашингтон ще спре финансирането за постоянно, освен ако не бъдат направени "съществени подобрения" през следващите 30 дни. 

САЩ временно спряха плащанията за СЗО в средата на април, обвинявайки организацията, че е твърде близка с Пекин и покрива и лошо управлява пандемията от коронавирус. Тръмп нарече Световната здравна организация китайска "марионетка". 

Те са марионетка на Китай, да го кажа по-деликатно, те гравитират около Китай, отбеляза той. Американският лидер припомни, че САЩ плащат по 450 милиона долара годишно на СЗО. 

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус свърши добра работа и страните, които имат чест ще подкрепят организацията, заяви водещият дипломат на китайското правителство Ван И, съобщава "Ройтерс". 

САЩ трябва да спрат да губят време в коронавирусна война, а да работят с Китай срещу вируса и да спрат с разпространяването на лъжи и да атакуват страната. 

 
От СЗО обявиха, че ще започнат независимо разследване на отговора срещу пандемията от коронавирус. Организацията призна, че има недостатъци. News.bg 

1 коментар
30 Май 2020 12:01 | Стефанов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Айде - сега СЗО, после СТО, следва НАТО и ние българите като че ли пак изтеглихме късата клечка? Но дали някога ще се търси отговорност от виновните за това политици?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар