САЩ и Русия обсъждат новa сделка за редуциране на ядрените оръжия

03 август 2019 10:56   3329 прочита
Снимка: AP/БТА
Снимка: AP/БТА


Снимка: AP/БТА

Американският президент Тръмп вече е говорил с колегите си Путин и Дзинпин

Русия и САЩ ще могат да постигнат ново споразумение за ограничаване и редуциране на ядрените оръжия, такова мнение изрази американският президент Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом, предават TAСС и БТА.

„Ще го кажа така: ако можем да сключим ново споразумение с Русия, чиято цел е намаляване и съкращаване на ядреното оръжие, това ще бъде от полза за целия свят. И наистина вярвам, че това може да се случи“, отбеляза Тръмп в петък.

Според собствените му думи, президентът е заинтересован от възможни контакти с руския и китайски държавен глава съответно Владимир Путин и Си Дзинпин, целящи намаляване на ядреното въоръжение в света с участието на Пекин. „Обсъдил съм това с Путин. Обсъдил съм това и с Китай“, допълни Тръмп. „Китай бе доста въодушевен от тази идея, както Русия“, обясни още той.

В петък САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие, предаде БТА. Договорът за ядрени сили със среден обсег (INF) е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. Той забрани ракетите с обхват между 500 м - 5 500 км и беляза края на епохата на Студената война. САЩ потвърдиха официално, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и отново обвиниха Русия, че е "единствената отговорна" за това страна, защото според Вашингтон Москва е нарушавала споразумението, сключено в края на Студената война, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Договорът забранява както на САЩ, така и на Русия да разполагат в Европа базирани на земя ракети със среден или малък обсег. Преди шест месеца Вашингтон заяви, че има намерение да се изтегли от споразумението, ако Русия не предприеме действия за спазването му.

Неизпълнението на поетите по силата на договора ангажименти вреди на интересите на САЩ, защото "разработването и разполагането на нарушаващи договора ракетни системи от страна на Русия е пряка заплаха за САЩ и нашите съюзници и партньори", се подчертава в изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Изтеглянето на Съединените щати от Споразумението не е заплаха. Заплахата са руските ракети, които вече са разположени", обяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън.

Москва обяви в петък края на договора, заявявайки, че това се случва "по инициатива на САЩ", припомня АФП.

източник: dnes.dir.bg


Още за: САЩ   сделка   Русия   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар