САЩ блокираха в ООН приемането на декларация в подкрепа на споразумението между Русия и Турция за Сирия

07 март 2020 10:00   2947 прочита


САЩ блокираха вчера приемането на декларация от Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на руско-турското споразумение за сирийската провинция Идлиб, предложена от Русия.

Това казаха дипломати след края на заседанието при закрити врата, предаде АФП. "Тя е преждевременна", заявили САЩ, когато руският постоянен представител Василий Небензя, който поиска провеждането на заседанието, предложил на 14-те си партньори от Съвета за сигурност да приемат обща декларация, съобщиха дипломати при условие да останат анонимни.

Тогава в рамките на обсъждането Русия обвързала искането си с желанието на САЩ за бързо приемане на резолюция от Съвета за сигурност за одобрение на споразумението, сключено на 29 февруари между Вашингтон и талибаните за Афганистан. Руските представители ясно дали да се разбере, че ще й се противопоставят, според същите източници. Повечето страни приеха благосклонно споразумението за спиране на огъня, сключено завчера между Русия и Турция, каза след заседанието пред журналисти Небензя.

"Искахме да бъде приета декларация, но заради позицията на една делегация това се оказа невъзможно", отбеляза със съжаление той. "Остават много въпросителни за начина, по който (това споразумение) ще функционира на практика и за това кой ще го контролира" каза от своя страна британският постоянен представител в ООН Карън Пиърс. "Кой ще контролира това, което се случва на запад от Алепо, и което е по-важно, приема ли сирийското правителство официално руско-турското споразумение, и ще прилага ли то условията на примирието?", допълни тя.

"Загрижени сме за милионите сирийци, който страдат там и бихме искали да видим примирието да се разпростре върху зоните за сигурност, където хората да могат, да се върнат и да оцелеят", каза германският постоянен представител в ООН Кристоф Хойсген. "Трябва да видим дали това (споразумение) ще функционира", отбеляза той. Според оценки на ООН населението на провинция Идлиб наброява близо три милиона души, от които един милион са деца. От началото на декември близо един милион са напуснали домовете си, но остават разселени в рамките на провинцията, отбелязва БТА, цитирайки АФП.

novini.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар