Санкционираха концесионер - мамел за цената за шезлонг и чадър

10 юли 2019 09:36   2825 прочита
Снимка:
Снимка: "Булфото"


Снимка: "Булфото"

На плаж "Нeстинарка" уж се предлага чадър за 0.36 стотинки, а искат от плажуващите по 5 лева

Сериозно разминаване в обявените от министъра на туризма Николина Ангелкова цени за шезлонг и чадър установи проверка на плаж "Нестинарка". На табелата са изписани най-ниските такси за чадър и шезлонг, като цената е 36 стотинки за сянка. Касовата бележка обаче показва различна цена. На нея се вижда, че плажуващите плащат по 15 лева за плажни принадлежности, като цената на чадъра е твърдо 5 лева, а не 36 стотинки, както пише на табелата. Проверката е извършена от експерти на Министерството на туризма, които са били придружени от екип на бТВ.

Цената на плажните принадлежности на плаж "Нестинарка" се увеличава и от добавената екстра - 5 лева за шалте. Проверка на летовник само с чадър сочи, че той пак е платил твърдо 5 лева за сянката.

Спасителят Иван Стоянов също не знае за изписаните на табелата съмнително ниски цени, става ясно от репортажа.

Екстрите "барбарон" и маса също не се предлагат на цените, на които са обявени.

Концесионер на плаж "Нестинарка" е "Перла турист" АД. Проверяващите от министерството не успели да открият негов представител. Служителят, който събира таксите по плажа с касов апарат, също изчезнал. Санкциите срещу концесионера могат да бъдат дори прекратяване на концесионния договор.

След проверката на експертите от Министерството по туризма на концесионера е издаден уведомителен протокол за изплащане на неустойки по договор - около 5 000 лева. При повторно нарушение договорът за плаж "Нестинарка" ще бъде прекратен. Тъй като представител на дружеството така и не е открит от експертите, писмото ще бъде изпратено с обратна разписка.

В Слънчев бряг цените на шезлонг и чадър съответстват на обявените от Министерството на туризма - по 9 лева на Централния и Северния плаж и 10 лева на Южния.

"Цената не е висока. Тя не е променяна от години и няма да бъде променяна", казват концесионерите.

В Бургас цените за сянка са 10 пъти по-ниски.

"Цените са чудесни тази година. Лев и двайсе чадър, лев и двайсе шезлонг", доволни са плажуващите там.

По ивицата на плажа Кабакум между Варна и Златни пясъци има 5 плажа, разделени между пет наематели. Там плажните принадлежности са с различни цени. В най-малкия участък чадър и шезлонг са по 2 лева.

"Цената е разумна за шезлонг, шалте и чадър. Става дума за два шезлонга. 10 лева е целият комплект", казват плажуващите там.

Някои от тях се отказват да вземат само чадър. Въпреки ниската цена много хора предпочитат свободната зона.

Проверката показва, че няколко метра встрани от плаж Кабакум, цената вече варира от 12, 15 до 18 лева. На входа обаче пише, че сянката е 6 лева.

Във Варна цените са средни - по 5 лева на плажен артикул.

Чужденците твърдят, че са доволни от цените на плажа.

От Министерството на туризма обявиха, че средно цената по Черноморието за чадър и шезлонг е средно между 4 и 5 лева.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар