Сачева с последни новини за ръста на безработицата и обезщетенията

26 април 2020 09:02   4680 прочита


 "Мерките, свързани с физическа дистанция трябва да продължат и след извънредното положение. Социалната система ще издържи на обезщетенията за безработица. За последния ден регистриралите се като безработни са под 1500, но нарастват работодателите използващи 60/40, в момента повече хора ще запазят работите си. 1, 5 млрд. имаме за безработните". Това каза пред "Канал 3" Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. "Общо безработните до петък са 87 059 души. 16 600 души са си намерили работа за един месец, най-вече в здравеопазването, социалните дейности и социалния патронаж, общинските служби и в промишлеността, транспорта и производството също. Започва и търсенето на селскостопански работници", обясни тя. "Не е голям процентът на работници, завърнали се от чужбина и останали на борсата, бяха 745, тази седмица най-много да са двойно повече. Движението на хора създава проблем с превенцията.

Няма много заявки в агенция по заетостта, повечето използват посредници. Всеки, завърнал се от чужбина ще бъде поставян под карантина, не само сезонните работници", коментира министърът. "Надяваме се до 30-35 % процента от хората да могат да си намерят работа до есента, хотелите и недвижимите имоти са най-пострадали. Най-вероятно хората ще изпитват известен страх да се събират, вътрешният туризъм ще има много по-голям потенциал от очаквания, българите ще предпочетат да почиват у нас, а не да пътуват зад граници", сподели Сачева. "Не може да бъде изпратен работник принудително в неплатен отпуск, а само да бъде пуснат да вземе половината от платения си такъв.

Няма завишаване на болничните, 4428 беше броят на тези с причина "карантина''. Повече от 9000 болнични се оказаха фалшиви за последната година, в резултат на това 400 работодатели отиват на съд. 6876 са заявленията за схемата 60/40, 93 000 ще запазят своята работа", заяви тя. "Мярка 60 към 0 съществува и в България, тогава работникът отива на борсата.

Еднократният допълнителен отпуск трудно ще бъде осъществен. 60/40 дава най-добрия баланс в момента, няма как да спрат постъпленията към държавния бюджет и да се запази стабилността на социалната система. Например хората с увреждания са гарантирани с помощи, не можем да ги лишим от тях при никакви обстоятелства", обяви Сачева.

"Относно безусловния базов доход – не това е най-добрата социална политика, а заетостта. Той не би имал добро влияние върху това хората да си търсят работа. От юли 250 лв. става минималната пенсия, 6, 5 % ще бъдат повишени останалите пенсии. Дори всичко да не бъде наред след кризата, това не е край, а начало", обясни социалният министър. 

 Blitz.  

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар