Руски петролни рафинерии бяха нападнати с дронове

31 май 2023 14:34   2723 прочита
Снимка: БГНЕС/ EPA
Снимка: БГНЕС/ EPA


Снимка: БГНЕС/ EPA

Две петролни рафинерии само на 65-80 километра източно от най-големите терминали за износ на петрол в Русия бяха нападнати с дронове, предаде Ройтерс, като се позова на представители на властите. По тяхна информация в едната рафинерия е избухнал пожар, а в другата няма щети, предаде БТА, пише Факти.бг.

Дрон е поразил Афипския нефтопреработвателен завод в руския Краснодарски край снощи, след което там избухнал пожар, който вече е потушен, съобщи регионалният губернатор Вениамин Кондратев. Афипският нефтопреработвателен завод се намира на 80 километра източно от черноморското пристанище Новоросийск, което е една от най-важните точки за износ на петрол в Русия. Заводът може да преработва около шест милиона тона (44 милиона барела) петрол годишно, отбелязва Ройтерс.

Новоросийск, заедно с терминала на Каспийския тръбопроводен консорциум, доставя около 1,5% от петрола на световния пазар. Друг дрон се е разбил в Илския нефтопреработвателен завод, който се намира на около 65 километра източно от Новоросийск, съобщи РИА Новости.

По информация от сайта на завода петте му преработвателни звена имат общ капацитет, възлизащ на три милиона тона годишно. Засега няма информация кой е пуснал дроновете, но Русия обвини Украйна за зачестилите атаки срещу цели в страната, включително вчерашната в Москва.

Украйна почти никога не поема публично отговорност за атаки в Русия или на контролирана от Русия територия в Украйна. Рафинерии на цялата територия на Русия често бяха атакувани от безпилотни самолети след началото на определяната от Кремъл като "специална военна операция" в Украйна през февруари 2022 година, като през последните седмици атаките с дронове дълбоко в територията на Русия се засилиха на фона на очакваната украинска контраофанзива, отбелязва Ройтерс.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар