Ќовините на югозападна Ѕългари€
© —н.: iStock.comяжте повече банани и авокадо, ето защо ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си  Ѕивши€т на √ала се къпе в милиони, а водещата издържа —тефан
   –егистрац舫абравена парола

–уска алпинистка разказа как са опитали да спас€т »ван “омов


24 май 2019 10:55   2765 прочита

—нимка: ‘ейсбук на ‘едераци€ альпинизма –оссии
—нимка: ‘ейсбук на ‘едераци€ альпинизма –оссии


—нимка: ‘ейсбук на ‘едераци€ альпинизма –оссии

ћислеше да не тръгва, но после каза: "јз все пак ще пробвам", разказа жената, ко€то оцел€ в същата експедици€


јлпинистката от –уси€ јнастаси€ –унова е един от хората, прекарали с »ван “омов последните му мигове. “ой издъхна преди дни на слизане от осемхил€дника Ћхотце (8516 м) в ’ималаите.

24-годишната јнастаси€ от ћосква разказва пред ЅЌ–, че е отишла на експедици€та по покана на “омов, с когото преди година изкачват два седемхил€дника в “аджикистан. Ќа 16 май първо »ван, а около два часа по-късно и т€ изкачват четвърти€ по височина връх на планетата без помощта на допълнителен кислород и без личен шерп. “ака 35-годишни€т русенец става трети€т българин, стъпил на Ћхотце, и втори€т след ’ристо ѕроданов, сторил това без допълнителен кислород.

Ќаст€ е най-младата рускин€, изкачила този връх. Ќа слизане »ван вече про€в€вал симптоми на височинна болест и на 17 май починал на 10 метра от Ћагер 4. Ќаст€ е транспортирана с хеликоптер до болница в  атманду, с възпалено гърло и изтощение от дългото време, прекарано на гол€ма надморска височина.

"Ќие пристигнахме заедно на експедици€та. »ван ме покани. «апознахме се в “аджикистан миналата година, когато ходихме на връх  омунизъм (»смаил —омони - 7495 м, в ѕамир - бел.ред.) и на връх  орженевска (7014 м, пак там - бел.ред.) » в тази експедици€ б€хме заедно. »махме още един партньор, но той остана в Ѕазов лагер заради забол€ване", разказва пред “ан€ »ванова младата алпинистка. Ќосела е радиостанци€ по време на изкачването. »ван се качва на върха преди не€ јнастаси€ слиза последно от Ћхотце.

"“ой беше болен, имаше кашлица по време на ц€лата експедици€ и мислеше да не тръгва, но после каза: "јз все пак ще пробвам"... » тръгна към върха", казва Ќаст€.

“€ твърди, че не са планирали да сп€т в Ћагер 4.

"«наехме, че може да има такава веро€тност - да н€маме много сили и да се наложи да останем там. Ќо тр€бваше да слезем всички надолу, в трети или във втори лагер, минимум в трети! –азбрах, че »ван “омов е в лагера сутринта, защото б€хме в различни палатки. » когато узнах на сутринта, му дадох, вода, таблетки и му поставих инжекци€", казва Ќаст€.

ѕакистански€т алпинист јли —адпара сп€л в палатката на »ван “омов. ѕосред нощ јли се събудил и чул, че българинът иска вода. јли загр€л вода, дал му да пие и на сутринта казал на Ќаст€, че на »ван му е лошо.

«аедно с испански алпинист Ќаст€ помага да спуснат т€лото.

"ѕомогна ми в началото да се опитаме да спуснем »ван по-надолу, защото той се опитваше да ходи малко или много. ј после, когато »ван загуби съзнание, той се опита да го спусне, заедно с другите испанци. “е ми казаха, че сега тр€бва да спас€т мен и че той н€ма да дойде на себе си и тр€бва спешно да сл€за надолу. ќпитахме да го преместим н€как и после, когато разбрахме, проверихме пулса. “ой не реагираше на светлина, н€маше пулс. «апочнаха да ми помагат да се спускам надолу, защото прекарах прекалено много време на тази височина", спомн€ си за изпитанието рускин€та.

"“ой беше много отговорен, много добър, малко затворен. ¬инаги беше готов да се притече на помощ. ќтговорен, сериозен и обран. ¬се още не мога да дойда на себе си от случилото се, да приема и да осъзна€ всичко, което се случи. ≈динственото, което ми идва наум в отговор на ¬аши€ въпрос, е, че не е нужно да изпитваш себе си и да търсиш с всички усили€ границите си, това не е нищо. —ега ми е празна главата, прежив€вам случилото се и не мисл€ засега за житейските уроци", каза още рускин€та.

јнастаси€ не може да прецени дали »ван “омов е допуснал грешка с изкачването си в подобно състо€ние. ¬ъпреки фатални€ край, т€ н€ма да се откаже от катеренето по високите планини.

източник: dnes.dir.bg

ќще за: алпинистка  опит  спас€ване  »ван “омов ќще от: Ѕългари€ и св€т

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.