Румъния ще проведе избори 2 в 1 през юни

22 февруари 2024 08:43   1960 прочита


Местните избори в Румъния ще се произведат заедно с европейските на 9 юни. Президентските избори ще бъдат преместени за септември, като първият тур ще е на 8 септември, а вторият - на 22. Парламентарните избори ще са на 8 декември.

За този изборен календар се договориха лидерите на управляващата коалиция СДП-НЛП - премиерът Марчел Чолаку и председателят на Сената Николае Чука.  Двете партии са постигнали споразумение и за съюз и общи листи на изборите за Европейски парламент. 

 

“Всички знаем, че най-голямата активност на избори е тази на местните. Фактът, че решихме да направим това сливане, не е против демокрацията. Напротив, това е допълнителен вот за демокрацията. Решихме също да имаме обща листа на изборите за Европейски парламент. Само двете големи партии могат да се обединят и да се изправят срещу екстремистка вълна. Нито една от двете сили не може да участва сама в тази битка”, заяви след консултациите Марчел Чолаку.

Той очерта като две еднакво важни цели пред страната влизане в Шенген тази година и членство на Румъния в ОИСР през 2026 г. 

“На местните избори всяка партия ще се яви самостоятелно, а на изборите за Европейски парламент ще имаме обща листа. Това е политическо решение, насочено към стабилността на страната”, коментира на свой ред Николае Чука. 

Политическите реакции на опозицията не закъсняха. Председателят на опозиционната партия “Съюз за спасение на Румъния” Каталин Друла определи комбинирането на изборите като „престъпление срещу демокрацията“. 

„Това, което Марчел Чолаку и Николае Чука искат, е създаването на една партия в Румъния. Днес всъщност говорим за изчезването на НЛП и раждането на единната партия СДП-НЛП. НЛП предаде десния електорат, изостави средната класа, предприемачите, които създават работни места в Румъния”, заяви Друла.

 

Лидерът на „Силата на десницата” и бивш премиер Лудовик Орбан заяви, че ще използва всички законови и конституционни лостове, с които разполага, за да предотврати този “недемократичен и противоконституционен план” и ще атакува евентуален закон за сливане на изборите в Конституционния съд.

Междувременно проучване на Института „Авангард” проведено по поръчка на СДП и НЛП и публикувано по-рано показа, че 53% от румънците искат това сливане. 35 на сто са против, а 12% нямат мнение или не отговарят.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар