"Роскосмос" очаква пилотирани полети до Марс след 2050 г.

25 ноември 2016 09:20   1950 прочита
Снимка на НАСА показва фрагменти на разбилия се на Марс ”Скиапарели”. Сн.: Официален сайт
Снимка на НАСА показва фрагменти на разбилия се на Марс ”Скиапарели”. Сн.: Официален сайт


Снимка на НАСА показва фрагменти на разбилия се на Марс ”Скиапарели”. Сн.: Официален сайт

Пилотирани полети до Марс ще бъдат възможни едва към 2050 г. при съвременното развитие на технологиите в ракетостроенето и усвояването на космоса, предаде ТАСС.

Агенцията цитира мнение на официалния представител на "Роскосмос" Игор Буренков.

"Изследвания се извършват непрестанно в различни страни по света - казва той. - Възможни са нови открития, но днешното развитие на техниката навежда на мисълта, че ще можем да стигнем до Марс около 2050 г."

Оценката на руската държавна космическа корпорация е значително по-песимистична от други научни прогнози и проекти. Тази есен президентът на САЩ Барак Обама постави пред страна си целта през 30-те години на този век да изпрати хора на Марс и да ги върне невредими.

По думите на Буренков, погледнато от технологична гледна точка, до Марс могат да стигнат единствено космически апарати, а живи същества са неспособни да извършат подобно пътешествие, погледнато от гледище на защитата им.

Експерти неведнъж са отбелязвали, че главна пречка за пилотирани полети до Марс са недостатъчно проучените опасности за здравето и живота на екипажа - не последно място космическата радиация далеч от Земята.

Въпроси, свързани със защитата, занимават в момента и "Роскосмос" съвместно с Европейската космическа агенция (ЕКА) в рамките на мисията "ЕкзоМарс 2016".

Старт на руско-европейската мисия бе изстреляна от космодрума Байконур на 14 март т. г. с ракета-носител "Протон-М" . Апаратът TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели" стигнаха до Червената планета през октомври.

Орбитналният модул TGO, предназначен за изследване състава на атмосферата и разпределението на водния лед на марсианската повърхност, и "Скиапарели" успешно се разделиха на 16 октомври. На 22 октомври ЕКА потвърди, че "Скиапарели" се е разбил в опита за кацане на Марс.

Вторият етап от "ЕкзоМарс" първоначално бе планиран за 2018 г., но впоследствие бе пренасрочен за 2020 г. Предвижда се отправяне на руска спускаема платформа и европейски марсоход към Червената планета.

Обвиняват фирма на румънец за разбиването на "Скиапарели"

Италианската космическа агенция обвини румънска компания за катастрофата на "Скиапарели", съобщиха снощи румънските агенции Аджерпрес и Медиафакс.

След като връзката със спускаемия апарат се прекъсна на 19 октомври, ЕКА предположи, че дефектен датчик е заблудил компютъра и е довел до катастрофата.

Италианската космическа агенция отправи обвинението, че най-важните тестове - тези за симулация на навлизането в атмосферата, са били възложени на организация, която "не е била достатъчно компетентна". Става дума за румънската компания "Арка спейс", със седалище в Лас Крусес (САЩ).

Директорът на "Арка Спейс" Думитру Попеску отхвърли обвинението: "Италианската космическа агенция трябва да внимава, защото ако няма доказателства за своите твърдения, ще трябва да плати".

Попеску е създал "Арка спейс" като неправителствена организация през 1999 г. и е привлякъл вниманието с участие в конкурса на Гугъл за луноход през 2011 г. През 2014 г. той се преместил от Румъния в Ню Мексико (САЩ), където продължава да развива компанията.

Пълна информация за катастрофата на "Скиапарели" ще бъде оповестена в началото на 2017 г. след независимо разследване, заяви директорът на ЕКА Дейвид Паркър.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар