Решено: Ето по колко ще получава на ден работник от затворен бизнес

25 ноември 2020 11:04   3220 прочита


Действително това беше едно много трудно решение с много компромиси. Това, което ще се постарараем, е да направим така, че да продължим всички мерки за подкрепа и никой да не бъде оставен сам.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, след като бяха въведени нови строги мерки за борба с коронавируса у нас.

"Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа за хората, които са карантинирани. Специално а родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период, имаме нова помощ, която приехме. Променихме критерийте за достъпа до нея.

Средният доход на членовете на семейството трябва да бъде 915 лева и съоветно родителите, ако са в неплатена отпуска, могат да ползват 610 лева минимална работна заплата. Ще можем по този начин да подкрепим доста родители.

Съзнаваме, че минималната работната заплата не е реалният доход, който те могат да получават, но е помощта, която можем да осигурим веднага", обяси Сачева.

"Приехме нова помощ за затворените бизнеси днес на Министерски съвет. Става въпрос за постановление за определяне на реда и условията за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган.

Работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лева на ден. За тази помощ ще може да се канидатства още от понеделник. Тя ще се изплаща директно на работника. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работнциите в неплатен отпуск.

Мерките, които приехме днес, засягат общо 356 000 души.

Другата мярка, която продължава, е плащането на 1000 лева на всички медицински специалисти. Обхванати са почти 18 000 лекари и медицински лица", подчерта социалният министър./Glas.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар