Републиканци искат Тръмп да помилва Сноудън

26 декември 2020 13:58   2174 прочита


Конгресмени републиканци са поискали от американския президент Доналд  Тръмп да помилва Едуард Сноудън, предаде Politico. Сред тях са сенатор Ранд Пол и представителят Мат Гаец. Роджър Стоун, който наскоро бе помилван от президента, също се присъедини към тях в искането им. Според тях, Сноудън е бил преследван несправедливо.

"Той разкри, че Джеймс Клапър, най-високопоставеният и най-могъщият шпионин в света, е шпионирал американци и ни е излъгал за това", заявява Ранд Пол. "Така че мисля, че това, което Сноудън направи, беше услуга на американците и той трябва да бъде помилван.

" По-рано този месец Ранд вече обяви, че Сноудън не трябва да се счита за предател на САЩ. Припомняме, че Сноудън, който живее в Русия през последните седем години обяви през ноември, че с бременната му съпруга подават документи за руско гражданство.  Адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена обяви през октомври, че американецът е получил постоянно местожителство.

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ разкри американска програма за масово следене преди да избяга от страната през 2013 г. Той първо се скри в Хонконг, а после в Русия. 37-годишният Сноудън е издирван от американските власти. Тръмп помилва много хора малко преди края на мандата си. Сред тях и негови бивши приближени./News.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар