Реджеп Ердоган: Аз и Владимир Путин сме най-опитните политици в Общото събрание на ООН

23 юни 2018 10:02   2471 прочита
Снимка: EPA
Снимка: EPA


Снимка: EPA

Възможно е да има и други, но не си спомням, коментира турският премиер

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи себе си и руския президент Владимир Путин като най-опитните политици в Общото събрание на ООН.

Той заяви това в публикувано снощи интервю за турската телевизия, предаде ТАСС.

„Ще го кажа пределно ясно, към момента в Общото събрание на ООН има само двама наистина опитни политици. Възможно е да има и други, но не си спомням. Това сме Путин и аз. Защото и двамата сме били както премиери, така и президенти, постигнали сме доста, но напред има още много задачи”, каза той в интервюто, видеозапис от което беше публикувано на страницата на телевизията в „Туитър”.

Ердоган отбелязва и добре урегулираното сътрудничество на Турция с Русия по сирийския въпрос.

Той посочва, че „специалните отношения” с Путин и тесните контакти между външнополитическите ведомства на двете страни са помогнали да бъде постигнат напредък в тази сфера, в частност да бъдат организирани междусирийските преговори в Сочи миналата година.

Същевременно Общото събрание на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно и пълно извеждане от Приднестровието на руските военни, влизащи в състава на миротворчески сили там, предаде ТАСС.

За документа гласуваха 64 страни, против 15, а 83 се въздържаха. Проекторезолюцията беше изготвена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.

В документа се предлага на Общото събрание „да включи в предварителния дневен ред на 73-тата си сесия точка, озаглавена „Пълно извеждане на чуждите въоръжени сили от територията на Република Молдова”. Авторите смятат за необходимо „Русия да бъде настоятелно приканена без уговорки и по-нататъшни забавяния да приключи организираното извеждане на оперативната група руски войски и въоръжение от територията на Република Молдова”.

„Изразяваме съжаление във връзка с това гласуване”, каза първият заместник постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

„Проблемът се политизира излишно тъкмо в момент, когато в преговорите между Кишинев и Тираспол се очерта напредък.”

Русия внесе предложение гласуването на проекторезолюцията да бъде отложено за по-подробно обсъждане, но то беше отхвърлено.

Използвани са материали на БТА

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар