Развръзка в Молдова - бившата управляваща партия сдаде властта

15 юни 2019 10:46   1862 прочита
Снимка: a-tv.md
Снимка: a-tv.md


Снимка: a-tv.md

Демократите напускат кабинета, за да спре кризата

Демократическата партия на Молдова съобщи, че ще напусне правителството, след като няколко дни отказваше да отстъпи властта на нова коалиция, подкрепена от САЩ, ЕС и Русия, с което спря кризата в източноевропейската страна, предава AFP и Фокус.

Бедната бивша съветска република, сгушена между Румъния и Украйна, е в политически хаос от февруари, когато общите избори не успяха да дадат явно мнозинство на никоя партия.

Миналата седмица парламентът одобри правителство, изградено върху безпрецедентна коалиция на проруски и проевропейски сили, което шокира управляващата дотогава Демократическа партия, оглавявана от могъщия олигарх Плахотнюк.

Старото правителство обаче отказа да се оттегли и неговия премиер Павел Филип за кратко бе избран за президент, който да разпусне парламента и да насрочи избори.

Днес Филип и заместник-председателят на партията Владимир Чеботари казаха, че правителството ще се оттегли.

"Ще отидем в опозиция", каза Чеботари по време на телевизионен брифинг. Той обвини новото коалиционно правителство, че отказва да участва в диалог и настоя, че ще бъде правилно да се проведат предсрочни избори.

Президентът Игор Додон анулира декрета за разпускане на парламента, веднага след като бе възстановен на длъжност. По-рано неговите правомощия бяха прекратени от Конституционния съд на Молдова.

Проруската социалистическа партия и проевропейската АКУМ се съгласиха през уикенда да работят заедно в правителството, въпреки различните гледни точки в много области.

Двете партии излязоха с изявление, че Молдова "потъва в корупция" и е "заложник" на олигарсите.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар