Разбита е група за източване на социалната система в Белгия

25 април 2014 12:00   4001 прочита
Ако чужденец работи по-малко от 12 последователни месеца в Белгия, е заплашен от изгонване. Сн.: EPA/БГНЕС
Ако чужденец работи по-малко от 12 последователни месеца в Белгия, е заплашен от изгонване. Сн.: EPA/БГНЕС


Ако чужденец работи по-малко от 12 последователни месеца в Белгия, е заплашен от изгонване. Сн.: EPA/БГНЕС

Европейската мрежа за съдебно сътрудничество "Евроджъст" обяви, че е разбила престъпна група за измами и източване на социалните системи на Белгия и Холандия.

При съвместна международна операция е разбита мрежа, действала в Белгия, България, Румъния и Холандия, съобщи на сайта си "Евроджъст", предадоха БТА и БНР.

Четирима холандски и двама румънски граждани са заподозрени, че нелегално са наемали около 100 румънски работници в белгийския строителен отрасъл след 2007 г. чрез затворен кръг от белгийски и български компании. Румънските работници били фиктивно наемани от холандски компании през български компании или пък били фиктивно регистрирани като самонаети в белгийски компании.

Няколко белгийски строителни фирми са заподозрени, че използвали тези румънски работници в нарушение на забраната за временно назначаване на служители.

Разследването е започнало в белгийския град Гент през 2012-а година, при проведената вчера съвместна операция на български, белгийски, румънски и холандски служби е било предотвратено унищожаването на важни доказателства.

В четирите страни са били разпитани 42-ма души и претърсени 19 жилища и 30 строителни обекта, гласи още съобщението на "Евроджъст", в което не се споменава за арестувани.

В операцията в Белгия са участвали 70 полицаи и 60 социални инспектори.

Преди дни излязоха данни, от които стана ясно, че Белгия все по-често гони чужденци от ЕС, ако останат без работа, или дори ако се разболеят. През миналата година от кралството са били изгонени 2712 европейци, докато през 2011 г. броят им е бил 1918, а през 2010 г. - 940. Българите са сред най-често експулсираните от Белгия.

Заплашени са онези, чийто престой в Белгия е бил по-кратък от 5 г., работили са в продължение на по-малко от 12 последователни месеца, безработни са от повече от половин година и са получавали социални помощи повече от три последователни месеца.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар