Пускат договора за „Бургас-Александруполис“ в интернет, ако Русия и Гърция са съгласни. Според гръцките медии страната ни използва двоен език за петролопровода

09 декември 2009 00:20   2797 прочита

Бойко Борисов съгласува с президента Първанов енергийната ни стратегия

Правителството ще съгласува с президента позициите си за енергийните проекти на България, каза премиерът Бойко Борисов на кръгла маса с бизнеса. Имаме няколко много добри енергийни проекта, но се оказа, че ние нямаме обща енергийна стратегия, обясни той. Премиерът съобщи, че вчера сутринта за първи път е свикал консултативен съвет по енергетика. По много теми е говорено, на много места са подписвани договори, на много места не са чути местните власти и сме издавали разнопосочни сигнали, изтъкна той. Министър-председателят допълни, че общите позиции, изложени по време на съвета, ще бъдат съгласувани с президента. На заседанието преди обяд е присъствал представител на държавния глава, уточни премиерът. Ако и президентът е съгласен, България ще има обща стратегия по енергийните проекти, обеща министър-председателят.

Първият сериозен сблъсък между новото правителство на ГЕРБ и президента беше именно в енергийната сфера.

Ако Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не издаде оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за това, че проектът „Бургас-Александруполис“ е законен и отговаря на стандартите в страната, той на практика е неизгоден за България, аргументира се Бойко Борисов. Проектът в момента е в екоминистерството и се очаква оценката да бъде готова в рамките на 18 месеца, заяви премиерът. Той съобщи, че са привлечени още двама експерти в консултациите по проекта.

Премиерът изрази съжаление, че при предишни преговори е имало становища, много по-изгодни за България, но след това те са променяни. В отговор на въпрос дали има клауза в договора за петролопровода, която да позволява развалянето му, Борисов заяви, че клаузи няма, защото документът е подписан между България, Гърция и Русия чрез фирмите, които те са изпратили.

Попитан дали ще се породи проблем от факта, че страната не е плащала вноските в проектната компания, премиерът отговори, че в момента България няма пари да плати на майките с деца и им плаща ден за ден. За проектната компания ще платим, когато имаме, заяви Борисов.

Премиерът уточни, че според информация на външното министерство, за да бъде публикуван договорът в сайта на Министерския съвет, е необходимо да се изпрати нота до Русия и Гърция с искане за съгласие.

Той добави, че в четвъртък започва заседание на българо-руска междуправителствена комисия в София, на което България ще отправи запитване по този въпрос и при положителен отговор документът ще бъде публикуван.

Същевременно гръцкият вестник „Вима“ коментира, че България използва двоен език за петролопровода „Бургас-Александруполис“. В неделя премиерът на България Бойко Борисов заяви, че става дума само за инфраструктурен, но не и за енергиен проект, който, за разлика от Гърция и Русия, не носи никаква печалба за България и не защитава националните 5 интереси. Когато обаче след тези изказвания Москва започна да оказва натиск на София, българските власти се поправиха и заявиха, че „проектът не е чак толкова лош и в крайна сметка ще бъде реализиран при всички положения“, коментира вестникът.

На гръцко-българско ниво заместник-министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис и българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се споразумяха да си сътрудничат тясно, за да предприемат всички необходими мерки за преминаване на тръбата през територията на Гърция и България.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар