Първото предложение за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор бе оттеглено, но остава второто

08 юни 2023 12:14   3612 прочита


Шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), внесли първото предложение за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор, обявиха, че го оттеглят, съобщи "Лекс", цитират Факти.бг.

На 12 май 2023 г. Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов поискаха отстраняването на Гешев за нарушение на служебните задължения по повод присъствието на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор на 1 май.

По повод това предложение за заседанието на ВСС днес са поканени заместник-главните прокурори, част от ръководството на националното следствие, обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП), дежурни следователи, наблюдаващи прокурори за изслушване по повод участието на израелския експерт.

В момента членовете на съвета обсъждат дали е възможно въобще да се оттегли предложението.

Ако подкрепят прекратяването на процедурата в тази ѝ част, ще остане само второто предложение, с което четирима от тях поискаха освобождаването на Гешев за нарушение на етичния кодекс по повод думите му, че е „ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание“.

Предложението за обсъждане на двете предложения по същество беше внесено като допълнителна точка от вече бившия министър на правосъдието Крум Зарков. Но включването ѝ в дневния ред беше предложено от новия министър Атанас Славов, който днес за първи път председателства заседанието на Пленума на ВСС.

С 15 на 4 гласа ВСС включи допълнителната точка, но преди това да стане, отдели близо час в спорове дали са спазен срокът за насрочване на заседание за обсъждане на предложенията по същество. В заседанието участват всички членове на ВСС без председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, поради непредвидим ангажимент от личен характер.

Според Вероника Имова днес не може да се проведе дискусията, защото това би било нарушение на чл. 16 от вътрешните правила. В ал. 1 на текста се казва, че Пленумът на ВСС провежда заседание за разглеждане на предложението по същество 7 дни след откриване на процедурата.

Тъй като в понеделник ВСС обедини двете предложения в една процедура, според Имова дебатът по същество трябва да бъде най-рано на 12 юни като посочи, че този срок трябва да бъде спазен и с оглед правото на защита и на двете страни.

Калина Чапкънова възрази като посочи, че срокът е инструктивен и е въведен, за да не се допуска прекалена продължителност на процедурата. Чапкънова отбеляза, че въпросът за срока вече е бил обсъден в понеделник, но сега явно защото БНТ излъчва пряко заседанието на съвета, затова някои членове така обстойно поставят пак тази тема на дебат.

Вчера стана ясно, че на 2 юни, само четири дни преди да влязат в сила измененията в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване срещу главния прокурор и заместниците му, прокурорът от Софийската градска прокуратура Тодор Денков е отказал да образува досъдебно производство срещу Гешев именно във връзка с израелския експерт. В постановлението Денков пише, че експертът е бил извън загражденията, на около 20-30 м от мястото на взрива и е бил там, след като предложил на Ясен Тодоров, ако няма законови пречки, да огледа района .

ВСС допусна като доказателство и флашка, на която са записани двете изявления на Иван Гешев пред медиите по повод предложенията за отстраняването му. По време на първото той скъса оставката си и обвини ГЕРБ и „лицето Бойко Методиев Борисов“, че стоят зад искането за освобождаването му. А при второто главният прокурор пусна запис на свой разговор с члена на съвета Йордан Стоев, в който се обсъжда оставката на Гешев, гаранции за неговата и на семейството му сигурност, както и Банкята, Сорбоната и Радев.

Гешев твърди, че не той е направил записа, както посочи директора на НСлС Борислав Сарафов в сигнал до ВСС. А Йордан Стоев на свой ред заяви, че е бил на среща с Гешев в дома му без телефон и заяви, че записът е манипулиран.

Заседанието на ВСС се провежда само три дни след влизането в сила на измененията в Закона за съдебната власт, според които главният прокурор вече се назначава и освобождава с 13 гласа, а не със 17, както беше преди това.

Както тези промени, така и въвеждането на механизма за разследване на обвинител №1 бяха атакувани от Иван Гешев пред Конституционния съд като се чака неговото произнасяне по допустимост на искането на главния прокурор.

Според чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон. Т.е. има вероятност на основание този текст ВСС да спре процедурата и да изчака решението на Конституционния съд.

Същевременно в ал. 2 на същата разпоредба от АПК се казва следното: „Административният орган не спира производството в случаите по ал. 1, т. 1, 2 и 4, ако спирането може да създаде опасност за живота или здравето на гражданите или да застраши важни държавни или обществени интереси“. Т.е. ако някой от ВСС успее да обоснове важните държавни и обществени интереси и мнозинството го подкрепи, тогава процедурата може да продължи, въпреки делото в КС.


Още за: Гешев   ВСС   прокурор   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар