Първите лекарски екипи пристигнаха в Харманли

26 ноември 2016 10:46   1901 прочита
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

Обстановката в бежанския център към момента е спокойна

Първите лекарски екипи пристигнаха в Харманли. Те са от УМБАЛ „Св.Георги” в Пловдив. Скрийнингът на мигрантите започна. Той се извършва от паразитолог, инфекционист и специалист по кожни болести и две медицински сестри. Очаква се екип от Александровска болница да се включи в прегледите по-късно днес.

Обстановката в Харманли към момента е спокойна. След бунта в града и в лагера е пълно с полицаи и жандармерия. Вчера са пристигнали допълнително 60 военни, които да охраняват местата, където няма ограда.

Разселването на 400-те задържани при бунтовете мигранти към Любимец и Елхово започна още снощи с автобуси и с коли на „Миграция”.

Лагерът в Харманли остава от семеен тип – там ще има само семейства с деца. Има обявена и обществена поръчка за изграждане на още едно фургонно селище и така капацитетът на мястото ще стигне 4000 души. Поне 1000 от бежанците също ще бъдат разселени.

Центърът беше затворен по искане на местното население заради опасения от зарази, въпреки твърденията на властите, че причина за тези мерки няма. Лекари обаче така и не влязоха вътре. Всичко това предизвика масово недоволство сред бежанците. Стигна се до сериозни сблъсъци с полицията.

При бунтовете пострадаха 29 полицаи и 20 бежанци, като състоянието на двама от тях е тежко.

Те са в хирургията в Харманли, а единият от тях продължава да търси 13-годишния си брат, който е в лагера и не знае какво е състоянието му.

До момента има образувани три досъдебни производства – първото е за бунта, второто е срещу 20-годишен афганистанец, изгорил българското знаме, и третото е срещу двама полицаи за това дали са си превишили правата в потушаването на недоволството.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар