Птицевъди на протест заради мерките срещу птичия грип

06 ноември 2018 08:44   1407 прочита
Кадър: btv
Кадър: btv


Кадър: btv

Недоволните настояха за оставка на директора на агенцията

Птицевъди излязоха на протест заради мерките срещу птичия грип, предприети от Агенцията по безопасност на храните. Недоволните настояха за оставка на директора на агенцията. Бизнесът може и да не оцелее заради действията на агенцията, категорични са от бранша.

"Това не са мерки, това са брутални действия, с които производството да бъде унищожено", каза производителят Янко Янев.

В една от фермите, където беше открит птичи грип, люпилнята е част от комплекса за отглеждане на птици. Заради карантината от Агенцията по храните отказаха да преместят патета в помещение, подходящо за отглеждането им.

"При това положение те си остават, мрат си постепенно и накрая вече, след като измряха всички, ги събрахме и толкова", обясни Венелин Петров, технолог във фермата.

Фермата няма забрана за нови яйца. Така инкубаторът, въпреки че е на метри от регистрирано огнище на грип, работи. В края на седмицата ще се излюпят още 50 хиляди патета.

„Ние нямаме нито разрешение да ги населим в халетата-майки, нито имаме разрешение да ги продаваме, нито имаме заповед да ги унищожим или да спрем инкубаторите”, заяви ветеринарният лекар д-р Гергин Гергинов.

На среща утре протестиращите и агенцията ще потърсят консенсусни мерки за ограничаването на заразата. Остават обаче съмненията за взетите досега проби.

„Според нас се взимат проби по много странен начин, контролните проби не са маркирани, нямат идентификационен номер, не са запечатани, не се носят по строго определен ред”, каза Борислав Спасков, собственик на ферма.

„Ще направим процедурите за взимане на проби така, че едната и другата страна да нямат основание да се съмняват”, обясни д-р Дамян Илиев от БАБХ.

Заразата не крие опасност за човешкото здраве, уточниха от агенцията.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар