Проучване: Повечето българи одобряват публичното изнасяне на данни по текущи дела

11 септември 2019 10:22   1726 прочита
Снимка: Нова телевизия
Снимка: Нова телевизия


Снимка: Нова телевизия

"Скандалите през лятото вкарват институциите в криза на доверие", гласят резултатите на "Маркет Линкс"

Ново социологическо проучване показва, е 54% от българите одобряват действията на прокуратурата да изнася информация по текущи дела в медиите. 28% от запитаните не могат да преценят, а 18% - не са съгласни. Проучването е на "Маркет Линкс" и е проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.

"Гражданите очакват повече прозрачност, имаме нужда да виждаме, че работа се върши, а интересите на държавата биват защитени. Това е тази потребност да усещаме, че институциите работят", отбеляза социoлогът Добромир Живков в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

Изследването показва и кризата на доверие към българските институции - най-ниско е към Народното събрание - около 15%, съдебната система и правителството са около 25%.

"През юни, непосредствено след изборите (б.р. за Европейски парламент), хората дават своя глас, чувстват, че имат влияние върху това, което се случва в страната. Тогава се повишава доверието в институциите. През юли и август, когато отново имаше скандали, доверието отново спадна", коментира социологът .

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар