Проучване на руската агенция РИА Новости: Бензинът в България поевтинял най-много от цяла Европа

28 юли 2020 07:33   2359 прочита


Люксембург оглави класацията на европейските държави по достъпност на бензин за населението, а България заема 27-мо място. Това показва проучване на руската агенция РИА Новости, направено сред 32 страни в Европа (включени са също така Русия и Казахстан). 

Класацията показва, че жителите на Люксембург могат да си купят 3267, 6 литра бензин с една средна заплата. Цена на горивото в тази страна е сравнително ниска (средно 1, 04 евро за литър), а заплатите - сред най-високите в Европа. Норвегия заема второ място с 2646, 5 литра. Бензинът там е сравнително скъп - 1, 27 евро за литър, но в същото време заплатите са много високи. В Топ 5 попадат още Австрия (2575, 9 литра), Ирландия (2437, 8) и Великобритания (2382, 2). 

При съставянето на рейтинга са използвани статистически данни от европейските страни за цените на бензина с октаново число 95 към началото на юли 2020 г. (за Украйна и Норвегия - от края на май). Промените в цените са изчислени в националните валути на страните. За да преценят достъпността на горивото в различни страни, експертите, въз основа на официалната статистика в държавите, са изчислили количеството бензин, който жителите могат да купят със средната официална за страната заплата  Петел.бг 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар