Протести в Европа заради Covid сертификатите  

26 септември 2021 06:48   1579 прочита


Протести в Европа заради Covid сертификатите  

На различни места в Европа днес се проведоха протести заради въвеждането на задължителни имунизационни паспорти. 

Десетки хиляди души за поредна 11-а събота протестираха в цяла Франция срещу здравния пропуск, въведен от правителството за овладяване на пандемията от КОВИД-19, предаде Франс прес. 

В Париж, където беше предвидено хората да се съберат на четири шествия, демонстрантите излязоха още следобед на улиците. Общо между 60 000 и 80 000 души трябваше да се мобилизират в 185 шествия в цяла Франция, което бележи определено отслабване на протестите в сравнение с началото на протестното движение, започнало в средата на юли, съобщи БТА. 

Демонстрантите бяха 80 000 преди една седмица, 121 000 предната седмица и 237 000 на 7 август. 
Задължителната ваксинация срещу КОВИД-19 бе въведена във Франция в средата на септември за 2, 7 милиона души, заети главно в здравния сектор: медицински персонал, служители в старчески домове, лекари на свободна практика, домашни помощници, служители на екипи на бърза помощ, но и за пожарникари. 

Около хиляда жители на Рим протестираха срещу електронните Covid сертификати. От импровизираната сцена оратори призоваха да бъде защитена свободата и да не се използва здравеопазването като прикритие за въвеждане на диктатура. 

Демонстрации на противници на системата за електронни сертификати, която действа в Италия от началото на август, се проведоха и в други големи градове на страната. Най-масово е било шествието в Триест с участието на 7 000 души. 

Няколкостотин нидерландци се събраха на протест и в Хага срещу въвеждането на Covid паспорт за достъп до барове, ресторанти, театри и други закрити пространства, предаде Ройтерс. Covid -паспортът удостоверява, че притежателят му е напълно ваксиниран срещу Covid -19 или има отрицателен тест. Повечето нидерландци подкрепят въвеждането на паспорта, но основният му опонент е ресторантьорският и хотелиерски бизнес, съобщава БНР. 

Властите на Нидерландия въведоха документа едновременно с вдигането на повечето ограничителни мерки в страната, след като 72% от населението са поне с една доза ваксина. Засега маските остават задължителни в обществения транспорт, но учениците вече няма да са задължени да ги носят по време на занятия, отменя се и изискването за физическа дистанция от метър и половина. 
 dnes. bg 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар