Протести на еколози и срещу еколози

30 март 2014 11:55   3686 прочита
”Зелените” основно ще протестират в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе- в защита на ”Карадере”. Сн.: БГНЕС
”Зелените” основно ще протестират в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе- в защита на ”Карадере”. Сн.: БГНЕС


”Зелените” основно ще протестират в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе- в защита на ”Карадере”. Сн.: БГНЕС

Стотици хора ще демонстрират за пореден път днес недоволството си от разрешението за застрояването на местността Карадере.

Протести, организирани от Политическа партия "Зелените" срещу скандалното решение за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере, и на жители на черноморски общини срещу "еколозите, които дирижират правила, текстове и промени в законите, касаещи Черноморието, които са в ущърб на жителите и туризма, ще има днес в страната.

Още сутринта жители на общините Долни Чифлик, Бяла, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, и Национална асоциация "Българско Черноморие" излизат на протест.

В писмото от асоциация "Българско Черноморие", разпространено в петък, се казва че същите тези "еколози" чрез бунтове, различни схеми и похвати, завземат земите, планините, езерата и природата, като прогонват инвеститори от Черноморието и пречат на бизнеса по морето.

"От нечистите им действия и "зеления рекет" е засегната всяка Черноморска Община! Нашата единствена цел в този ден е да покажем, че "Черноморието не е на зелените", се казва още в писмото.

Протестиращите се обявяват за спиране на незаконното къмпингуване по плажове, гори и резерватите. Те категорично отхвърлят и предложените промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие от народния представител Светлин Танчев, касаещи забрана на строителството до 2 км. и 100 м. от бреговата ивица, пише "Дневник".

"В неделя ще покажем на България, че сме наследници на вековна история и можем да защитим собствените си земи, инвестиции, сгради, солници, планини, езера от набезите на "зелените" нашественици. Ще кажем: "Не, на "зелените" джобни интереси! Ако ние сами не си помогнем и защитим своите права като граждани, няма кой да го направи, се посочва в писмото.

От него става ясно, че жителите от Долни Чифлик, Бяла, Обзор, Несебър и Поморие ще протестират на различни места по пътя Бургас-Варна между 9:30 и 13 часа, но не се посочва дали са планирани блокади на трафика.

В Бургас протестът ще е пред Областната управа, а в Приморско и Царево на главен път Бургас-Царево, между 15 и 15.30 часа. Няма яснота дали и там се предвиждат блокади.

Зелените протестират в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Очакванията са най-големият протест на "Зелените" да е вечерта от 18 часа в София на езерото "Ариана". Недоволството си хората, искащи да запазят природата, ще изразят също в Пловдив (от 11 часа на площад "Централен"), Варна (18 часа пред общината), Бургас (11 часа до общината) и Русе (17 часа пред градските хали).

Исканията на протестиращите са за публично представяне от страна на правителството на пълна информация относно проекта за Карадере, подписания меморандум с инвеститора и проведените от Министерски съват обсъждания по въпроса. Отмяна на скандалното решение за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере. И не на последно място спешно приемане на предложените промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, спиращи строителството в защитените зони по местообитанията - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър и др.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар