Проф. Тотев: Повече студенти ще останат да учат тук заради кризата  

14 май 2020 07:47   1526 прочита


Настоящата ситуация с кризата около коронавируса ще накара повече студенти да останат да учат тук. Това каза проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите и дългогодишен ректор на Минно-геоложкия университет пред БНР. 
 
"От една страна притеснението, от друга страна приемът от европейските или други страни на чужди граждани вероятно ще бъде ограничен. Така че това ще бъде в полза на нашето образование, защото нашите деца биха останали тук, при нас", каза проф. Тотев. 
 
Според него отливът на студенти ще се отрази най-много на медицинските студенти. 
 
До 8 юни ще продължи общественото обсъждане на проекта за постановление на Министерския съвет за списъка на професионалните направления и защитените специалности. Проекта е изготвен съобразно с недостига на специалисти от определени професии на пазара на труда. 
 
Проф. Тотев изтъкна, че не това дали една специалност е защитена или приоритетна, ще накара определен брой кандидати да се запишат. 
 
"Действително в момента на пазара на труда липсват и инженери, липсват учители, липсват математици, липсват физици, но дали е защитена или приоритетна специалност - това няма да накара хората да отидат там. Условията на обучение и впоследствие това, което ще се случи с този, който е завършил – дали ще се реализира, дали ще получава едно прилично възнаграждение – това ще го накара да отиде да учи за инженер или за математик". 
 
Във всички държавни и частни университети в страната има достатъчно обявени свободни места. Броят на завършващите и потенциални кандидат-студенти е ограничен, отбеляза Тотев. Той смята, че картината няма да се различава много от миналата година. 
 
"Намаляването на бройките за прием в държавните висши училища ще доведе в определена степен до повече конкуренция, но няма да се стигне до модела от миналото за едно място да се борят 10-15 души", допълни проф. Тотев. 
 
По въпроса с увеличения платен прием проф. Тотев каза: "Няма лошо в това, стига да има достатъчен брой кандидати. Платеният прием е нещо, което би подпомогнало дадения университет, стига той да е атрактивен, да подготвя добри кадри, да има качествено обучение и да има кандидати за там". 

 dnes.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар