Проф. Младенов: Овладяваме третата вълна, но броят на тежко болните остава висок

18 април 2021 11:56   2958 прочита


Леглата за коронавирус се увеличават тройно, а персоналът остава същият, заяви още Николай Младенов

"Леглата за болни с коронавирус са се увеличили тройно, а броят на персонала в болниците остава същият Като числа вървим към овладяване на третата вълна от COVID-19, но броят на интензивно болните продължава да е висок", каза пред bTV проф. Николай Младенов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница "Токуда".

"Самият вирус в третата вълна протича по по-различен начин. Има изтегляне на т. нар. "хиперинфламаторен отговор", който се случва като трета част от етапа на развитието на болестта. Изтегля се към края на самото заболяване – след 10-14 ден, когато се разгаря сериозно цитокинната буря. Оттам се получава едно удължено протичане на заболяването, включително и със смърт при определен пациенти, което отнема между 3 и 5 седмици лечение на пациенти, след като те са негативни по PCR и антигенен тест", поясни проф. Младенов.

"Леглата за COVID се увеличават почти тройно, персоналът в болниците остава същият като брой. Това означава, че медиците карат по-дълги смени, почиват по-малко и въпреки това успяват да обгрижат болните и най-вече пациентите в реанимация, които остават в интензивните отделения понякога с месеци", добави Младенов./Trafficnews.bg


Още за: ковид   вълна   легла   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар