Проф. Емилия Христова: 24.8% от бебета в България се раждат с тегло под 1500 г

01 декември 2009 00:04   5901 прочита
Все повече български бебета изглеждат като това в момента на раждането си
Все повече български бебета изглеждат като това в момента на раждането си


Все повече български бебета изглеждат като това в момента на раждането си

През 2008 година 10.3% от новородените в България са били недоносени, като този процент през 1992 година е бил 6.6%. Има райони в страната, където той достига до над 19%, каза проф. Емилия Христова, председател на Асоциацията по неонатология, предаде БГНЕС.

Основният и първи проблем след раждането на тези бебета е дихателният и затова е безценно дарението от 40 респираторни апарата, направено в 40 болници в 33 града в страната в кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени“, подчерта проф. Христова на заключителната среща за отчитане на резултатите от нея.

Тя посочи като главна причина за повишаване процента на недоносените бебета в България предишни аборти на майката, фатални инфекции, неустановени по време на бременността, нерационално хранене, стрес, зачестилите случаи на бременност под 19годишна и над 35-годишна възраст. Притесняващ е и процентът на бебета, родени под 1500 грама - почти 25%.

Дарените апарати са ценни и за нормално родените бебета, които по една или друга причина имат дихателни проблеми непосредствено след раждането си. Проф. Христова разчита наистина детското здравеопазване да бъде приоритет в здравната политика и като средства, защото едно напълно оборудвано неонатологично легло струва от порядъка на 100 хил. долара, а тенденцията е за увеличаване на недоносените бебета.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар