Проф. Балтов: Радев трябва да е под карантина, въпреки отрицателния му днес ковид-тест 

26 октомври 2020 07:15   2653 прочита


 
Пет дни не са достатъчни, за да реагират тестовете на евентуално заразяване с коронавирус. Трябва да минат поне 7 дни. Карантината обаче ще остане 10 дни, а няма да бъде смъквана на 7. 

Шефът на "Пирогов" проф. Балтов коментира в ефира тестовете за коронавирус на Румен Радев и заразата с ковид на Бойко Борисов. 

Пет дни не са достатъчни, за да реагират тестовете на евентуално заразяване с коронавирус. Трябва да минат поне 7 дни. Карантината обаче ще остане 10 дни, а няма да бъде смъквана на 7. 

Това каза проф. Асен Балтов в "Беновска пита" по Канал 3. Той отбеляза, че се надява болестта при премиера Бойко Борисов да премине леко. 

По отношение на президента Радев шефът на "Пирогов" каза, че той трябва да е под карантина заради полския президент, въпреки днешния отрицателен тест. 

"Дали трябва да си прави още тестове президентътq може да каже РЗИ". Неговото мнение е, че Радев трябва да остане 10 дни под карантина. Според него 14 дневна карантина за болни и 10 дни за контактни е напълно достатъчно. 

40 заразени от медицинския персонал има дневно и това е проблем, каза директорът на "Пирогов". "Но всеки, който се е заклел да бъде лекар, знае, че ще среща животозастрашаващи ситуации. В София има дифузно разпространение, което не може да бъде контролирано". 

Ако започне производство на ваксина срещу коронавирус, до края на годината, в следващите 3-6 месеца ще я има масово за целия свят, заяви още професорът. Той се надява до пролетта в България да я има. Балтов каза, че няма да се ваксинира против грип, няма да ваксинира и децата си, но би препоръчал на родителите си да се ваксинират против грип. 

 

Проблемът с медицинските кадри у нас не може да се реши изведнъж. Въпрос на няколко години е да се развиват младите кадри, те да остават в България и да лекуват тук. В момента има недостиг заради факта, че доста медици боледуват, заяви проф. Балтов. 

Неговото лично мнение е, че публика на мачовете не трябва да има, а ресторантите трябва да затварят преди полунощ. Според него училищата не трябва да затварят, но университетите могат да минат на онлайн обучение. сн.нюз бг 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар