Проблем! Недостиг на 30 хиляди медицински сестри 

26 май 2023 09:22   1 коментар   2303 прочита


 
  
За последните десет години медицинските ни сестри са намалели с около 10 000 и в момента са близо 25 000. Това обясни председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Причините за това са различни. Все още има такива, които напускат системата, за да работят в чужбина, но тенденцията вече не е толкова голяма. „Беше така преди пет години, да речем, защото средната възраст на работещите е висока – тя е 54 години.

Общо взето, който можеше да замине, вече го направи. Сега не може да се каже, че е масово явление“, коментира Василева За да се запълни дефицитът от кадри, са необходими още около 30 000 медицински сестри. Затова според Василева трябва да се предприемат мерки в тази посока. Тя уточни, че има и такива сестри, които предпочитат да се преквалифицират, но не са толкова много, както преди. Тези пък, които все пак предпочитат да заминат навън, избират Белгия и Германия, където привличат кадрите ни за работа в социалната сфера. retro.bg

 

1 коментар
26 Май 2023 12:10 | скоро
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ами още да ги държат на унизително ниски заплати и скоро ще са още по-висока бройка недостиг! Началните учители и тези до 8ми клас вземат по-високи заплати, а учат елементарна материя в сравнение със сестрите. Да не говорим че учителите, дори началните, дават нерегламентирано частни уроци и изобщо не плащат данъци върху тези си доходи!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар