Президентът призова за отговорност, притеснен да не се стигне до трети избори

17 май 2021 11:29   4 коментара   2772 прочита
Сн. БТА
Сн. БТА


Сн. БТА

Не бягам от отговорност за назначаването на служебното правителство, заяви Румен Радев

 

Да, разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия. Това заяви в предаването на БНР "Неделя 150" президентът Румен Радев.

Страхът не е отхлабил своя обръч. Отишлата си скоро власт разполага все още с всички механизми и финансови и властови, защото институциите бяха назначавани от тази власт, добави държавният глава.

За мен най-важното е да постигна баланс между професионализъм и отдаденост, отговорност, това е кабинет на демократичното единодействие. Това е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България, каза Радев.

Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и благоразумие, добави президентът.

Според него, не е добре България да отива от избор в избор и да няма парламент.

Посочвам служебния кабинет като възможен модел за изход от кризата, в която се намираме. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии, отбеляза президентът.

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното. Отишлото си правителство абдикира от задачата да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин поставя служебния кабинет в трудна ситуация. Защото това е план разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността. И сега в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе решение. Ще се внася ли в този вид или ще се търси начин той да бъде актуализиран, каза Радев.

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения, призова Радев.

Аз като президент съм си поставил тази задача, с госпожа Йотова работим в тази посока. От това правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална, заяви Румен Радев./Dir.bg

  

4 коментара
17 Май 2021 12:05 | Jjjj
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ами той това потклаждаше сега да плаща той изборите!!!!!


17 Май 2021 12:37 | Обективен
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Белгия три години нямаше правителство, но не се притесниха особено. Служебното такова у нас си е прекрасно, нека продължи да разфасова герберистките схеми за рекет на всичко и всекиго, да изгони калинките по всички нива на властта, да назначи истински конкурси по ценз и знания. Не на последно място да изпрати виновните където трябва и тогава може и нещо да се случи в порутената ни Татковина. Дано


18 Май 2021 07:17 | Питам се
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Питам се, какно би станало ако и следващия парламент не излъчи правителство? А по-следващияг, по-по-следващият... Ами това ще е потвърждение, че политическата ни система е сбъркана. Верно, демокрацията добра-лоша, но по-хубаво от нея не е измислено. Но то нашето не е демокрация - вълк в овча кожа. Изхода е да се намали ролята на парламента. Да се сведе само до законотворчество - да правят закони, но законите да се одобряват с референдуми от хората. Така ще се намали ролята на т. н. партийни лидери, които реално действат еднолично прикрити зод партиите си. Примери - Борисов, Сидеров, Доган, Каракачанов, Симеонов, Аптекаря. А вече и Нинова. Машинното гласуване е добра тренировка за референдумите. Само хората да се научат с машините. Това е - за най-важните въпроси референдумите са му майката. И мандатност - най-много два по 4 години. За всички изборни длъжности.


18 Май 2021 10:03 | Пак са тук
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Комунетата пак са на власт и това беше именно целта на /П/резидента. Сега ще си управлява спокойно до президенстките избори, като се надява да ги спечели. Разбира се, това няма да стане, защото е комуняга и руски шпионин. Той се компхрометира дълбоко и друг мандат няма да има.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар