Превозвачи предупреждават, че могат да излязат на протест заради забавянето на Кулата-Промахон

28 февруари 2021 07:12   2412 прочита


Сериозни загуби и неустойки търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт „Кулата - Промахон“. Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на движението на българска територия. 

От два дни с решение на гръцките здравни власти антигенни тестове за коронавирус се правят и на всички шофьори на тежкотоварни камиони. Пробите се взимат на границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят, съобщава БНР. „Четири километра ги минах за 7 часа, през деня – от 8 до 10 вечерта, не минават повече от 20-30 автомобила в Гърция, товарни“, каза заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов, който твърди, че има дискриминационно отношение към превозвачите: 

„По това време минават бусове с гастарбайтери-българи, леки коли. Хората, които се занимават с тестовете, обръщат внимание на тях и на ТИР-овете. Правят тестове, но на товарните автомобили са най-малко. Единствено на „Кулата“ е това – този парадокс, който няма аналог“ 

Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори от страна на Гърция. 

Заради липсата на адекватна реакция от българската държава може да се стигне и до спонтанно блокиране на движението преди Кулата, предупреди Веселин Дангов: 

„Само за 2 часа и ще кажат: да, бе, да, оставете ги, товарните автомобили не подлежат, защото има закон“. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар