Премиерът каза как ще измерим случаите на заразени у нас 

27 март 2020 06:57   4697 прочита


 "Лекари от Съвета ми предложиха вариант, обсъдих го с Щаба. Сега мога да кажа какво решение взехме. Всички са съгласни, че мерките, които взимаме досега, дават възможност за по-плавна крива. "Танцът" с вируса е добър за здравето, но вреден за бизнеса. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на градски транпосорт, на линейки. С тези тестове, те са кръвни, в рамките на 10 минути дават дали предполагаемо има заболяване, но и дали е прекарано. Тогава ще разберем статистически от 1000 души има ли заразени, има ли с антитела, ", обясни премиерът Бойко Борисов тази вечер. 

След две седмици на същите хора отново ще се направи тест, за да стане ясно колко са се разболели, колко са се излекували. 

"Тази статистика ще ни каже, след колко време ще дойде пика. Това е нещо, което науката казва. С това изчезва въпросът колко трябва да бъдат тествани. Нито една държава в Европа няма достатъчно тестове. За това искаме 1 млн. теста, за да се подготвим за времето, когато ще ни трябват. Германия казва, че ще тества през юли. Испания за производител, но пак нямат, за да тестват достатъчно", обясни Борисов. 

Премиерът заяви, че тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно. "Тепърва еврозоната и еврогрупата ще предложат за следващия ред варианти. За никого не са предвидани средства, нито за нас. Държавите сами ще решават за себе си. България нито е в еврозоната, нито може да печата пари, защото години наред слушахме, че еврозоната е лошо нещо. Това, което комисията ни е разрешила и на базата на това пренасочихме средтсва, общаха ми днес между 50 и 70 респираторни апарата. Ние и Съюзът към днешна дата нямаме проблем с парите", обяви Борисов. 

"10-14 дни ще се водят паралелни разговори между държавите - донори. Към днешна дата за пари като количество в милиарди, милиони, не се говори. Говори се за принципа, по който ще се разбираме за в бъдеще. Ние имаме фондове. Въпросът е как след това, при липса на бюджет, ще се разпределят парите", обясни той. 

Относно Северна Македония и Албания, Борисов заяви, че винаги е подкрепял присъединяването им към Европейския съюз, но това не значи, че страната ни ще отстъпи на тема история. 

"В тази ситуация трябва да сме много консолидирани. Западните Балкани също имат коронавирус, а там живеят наши братя и сестри славяни. Много колеги вярват, че България ще започне да произвежда облекла и за тях, всичко дават за тях", каза още премиерът. 

Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията ни с Турция. Едно общо решение, което разглежда какво би ни се случило за в бъдеще. Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа. От сега се взе решение вместо едно, решенията да са три. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той участва в заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка, заради COVID-19. 

"Аз им казах - колеги, пред нашите сгради се разболяват хора, трябва да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. ЕК в понеделник ще препоръча какви мерки да се взимат от държавите", добави той. 

"Всички видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките, надявам се повече да не се шегуват с нас", каза още Борисов. 

От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия. Друга тема на разговори е било сертифицирането на медицинско оборудване. 

"Никой от тези бързи тестове не е 100% надежден. Ще дадем още 800 готови облекла от Габрово, които Щабът ще разпедели по най-важните места. Нашите облекла излизат около 67 лева с ДДС. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране вече ти е без пари. Ще раздадем на няколко места. Българското облекло е качествено", добави премиерът. 

Той сподели, че отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева. 

"От фондовете пак ни се дава възможност да претрансформираме. Утре ще имаме тристранка и дано да се разберат. Всеки ще си е по кабинетите и ще направим така, че много хора да не се събират. Ако се вземе решение, веднага отиваме на 60:40. 40 млн. лева за лекарите отидоха", каза още той. Глас.бг

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар