Премиерът иска помощ за европарите и влизането ни в еврозоната

11 декември 2009 00:20   4123 прочита
Борисов редом с новия заместник на Мартенс Румяна Желева
Борисов редом с новия заместник на Мартенс Румяна Желева


Борисов редом с новия заместник на Мартенс Румяна Желева

Избраха Румяна Желева за зам.-председател на ЕНП

Външният министър Румяна Желева бе избрана за заместник-председател на Европейската народна партия. На провеждащия се в Бон конгрес на ЕНП, която вчера гласува десетте заместници на председателя Вилфрид Мартенс, Желева получи подкрепата на 218 делегати. Тя се класира десета от общо 16 кандидати. След избора тя коментира пред журналисти, че това е голямо признание за България и за политиката на ГЕРБ като управляваща партия. Желева сподели още, че се „чувства като някой, който е успял в поредно състезание“. Тя ще е вторият български зам.-председател на ЕНП след Надежда Михайлова, която зае този пост през 1999 г., докато беше външен министър в правителството на СДС.

По-рано пред конгреса на ЕНП се изказа премиерът Бойко Борисов, който призова представителите на ЕНП да съдействат за възстановяването на европейските плащания за България и за допускане на страната в еврозоната. Той заяви, че замразяването на еврофондовете по време на предишното управление се е отразило крайно на негативно на българската икономика. В момента очакванията на народа са много големи и аз истински се надявам ,че показвайки в този момент изключителна дисциплина в борбата с корупцията и организираната престъпност, и въобще за всичко, което в момента правим в България, заслужаваме да ни бъде оказана помощ, каза Борисов.

Другата му молба е да се даде възможност да бъдем допуснати в еврозоната. Ако е възможно, да въведем еврото в България след две години и половина до три години, призова Борисов. Той обясни, че във фискалния резерв имаме над 8 милиарда евро, които ще бъдат освободени с отмяната на валутния борд при влизането в еврозоната. Това са пари, които ще могат да бъдат реално използвани и за инфраструктурни проекти, и за модернизиране на страната, заяви още българският министър-председател. Ако ни се помогне в тези две сфери, гарантирам ви, че България ще бъде една средноевропейска държава и не само няма да бъде заплаха за ЕС и да дърпа икономиката назад, а точно обратно - ще бъде пример за стабилността на Балканите. И в момента имаме прекрасна комуникация с колегите от Гърция, Македония, Албания. Сърбия и Черна гора, каза в заключение Борисов.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар