Премиерът Джонсън: Новият щам е 30% по-смъртоносен 

23 януари 2021 05:57   2041 прочита


  

Британският щам, както е вече известен, бе открит у пациенти в много европейски страни, а също в Китай и САЩ. 

Само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали, обявиха специалисти. 

Новият мутант на коронавируса, открит най-напред в Кент, Англия, е с 30% по-смъртоносен от стария, освен, че е и по-заразен, заключиха учените. Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията днес от 17:00 ч. британско време (19 ч. българско) оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса. 

Изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) стигнаха до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария, съобщи Робърт Пестън от ITV. Новият щам, който беше открит за първи път в Кент, се предава по-лесно от по-стария, което означава, че заразява повече британци, предаде Дарик. 

С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец. Британският щам, както е вече известен, бе открит у пациенти в много европейски страни, а също в Китай и САЩ. 

Професор Нийл Фъргюсън, който е член на NERVTAG, заяви днес пред Пестън: „Реална е възможността новият вариант в Обединеното кралство да увеличи риска от смърт, но все пак остава значителна несигурност. 

"Четири групи - Imperial, LSHTM, PHE и Exeter - са сравнили връзката между положителни проби на пациенти с новия вариант спрямо старите щамове, и риска от смърт. "Това предполага 1, 3 по-голям риск от смъртен изход. Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове“, предупреждават учените. 

Проф. Фъргюсън обаче предупреди, че само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали. Според публикуваните днес документи, учените са изчислили, че новият щам е с 56% по-заразен от другите щамове. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар