Преговорите за кабинет: консенсус за промените в закона за обществените поръчки  

26 ноември 2021 07:18   1379 прочита


 

Единодушие по почти всички акценти в бъдещата управленска програма в сектор "Регионално развитие" демонстрираха днес партиите, които водят консултации за съставяне на бъдещо коалиционно правителство. Консултациите по темата продължиха почти 5 часа и в тях участваха експерти от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". От близо 40 точки, съгласие имаше по около 30. 


Общата визия е за приемане на нови закони за устройство на територията и обществените поръчки, като с втория се ограничи възлагането на инхаус поръчки и поръчки за инженеринг (при които една и съща фирма прави проекта, изпълнява го и упражнява строителния надзор). 


Ще се търсят и варианти за по-голяма финансова самостоятелност на общините и реализацията на всички инфраструктурни проекти, които биха намалили разделението между областите в страната. От БСП предлагат създаване на национален фонд за сближаване на регионите, който да инвестира в изоставащите, за да настигнат напредналите. 

Прието беше също общините без общи устройствени планове до края на 2022 г, да не получават средства за капиталови разходи от 2023 година. 


Бъдещите коалиционни партньори искат ревизия на ВиК-холдинга и всички големи държавни дружества в сектора, пълна проверка на състоянието на язовирите и въвеждане на по-големи отговорности на проектантите и строителния надзор. За язовирите се иска още стопанисването да се раздели между министерствата в зависимост от това за какво се използват. 


 


Прие се и идеята в бюджет 2022 да се предвидят средства за финансиране на всички заповеди за премахване на незаконни строежи, като похарчените от държавата пари, после ще се търсят по съдебен ред. 


Единодушно беше одобрена и идеята Дирекцията за национален строителен контрол да направи преглед на всички обекти, разположени в обхвата на защитени територии и да се установи дали има нарушения. Ако има такива трябва да се предприемат съдебни действия. При нужда ще се разширят и правомощията на дирекцията. 


Спорове предизвика идеята областните управители да имат повече правомощия, включително бюджет за инвестиции. От "Има такъв народ" дори предложиха тази длъжност да се премахне. 


Прието беше да започне дискусията по ново разделение на страната на области. При него ще се вземат предвид данните от последното преброяване и научни данни. 

 
 

 

 


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар