ПП-ДБ търсят конституционно мнозинство с обща цел - да се заличи институтът „главен прокурор“

09 юни 2023 18:20   3567 прочита
кадър vbox7
кадър vbox7


кадър vbox7

Има гласове, има идеи въобще да се заличи институтът "главен прокурор", има и други възможности, така че разговорите продължават, заяви пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме промяната - Демократична България" Надежда Йорданова, която също е присъствала на днешния разговор между министъра на правосъдието Атанас Славов и депутата от ДПС Делян Пеевски, предаде Дарик.

Йорданова каза, че днес са разговаряли с ПГ на ДПС, преди това са говорили с ГЕРБ, а с другите парламентарни групи предстои разговор в следващите седмици, за да се намери общото, което ги обединява за изменение на Конституцията. Тя посочи, че в момента търсят конституционно мнозинство.
 

Общото, което обединява позициите, е, че настоящият институт на главния прокурор, който съдържа в себе си фактически безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и той няма да продължи да съществува, посочи тя. 

На въпрос за какво се договарят в момента с ГЕРБ и ДПС, Йорданова отговори: „Ние не се договаряме в момента за нищо, ние разговаряме, обсъждаме идеи и това е напълно нормално“. 

Има гласове, че освен изменение в главата за съдебна власт, трябва да има изменение и в други части на Конституцията, посочи тя. Надежда Йорданова даде пример, че подобни заявки са направили преди месеци от БСП, от ГЕРБ също имали идеи. Тя помоли за търпение да продължат разговорите, за да могат да представят максимално консенсусен законопроект. 

Най-добрият вариант е да има общ законопроект – дали ще стигнем до него, предстои да видим, коментира тя. Йорданова отбеляза, че „Демократична България“ от много години настоява, че трябва да бъде реформиран институтът на главния прокурор и прокуратурата, защото в момента тя е безотчетна и неефективна и на това трябва да се сложи точка.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар