Появи се проект за застрояване на Силистар, Борисов го спря

25 август 2018 10:33   3434 прочита
Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

Министерството на околната среда и водите разпореди проверка на решението на общината

Напрежение възникна сред еколозите ще има ли строителство край един от последните девствени плажове на Черноморието - местността "Силистар".

Министерството на околната среда и водите разпореди проверка заради решение на общинарите в Царево. В казуса се намеси и премиерът Бойко Борисов.

Общинските съветници приеха решение за изработване на проект за подробен устройствен план за застрояване в местността "Силистар". Впоследствие обаче премиерът Бойко Борисов разпореди на кмета Георги Лапчев, "да не изпълнява решението до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение на Общинския съвет".

Пътят, който води до плажа на Силистар, е обект на скандали от години, защото земите непосредствено пред плажа отдавна са продадени на частни лица. Атрактивен парцел в съседство предизвика ново напрежение.

Като последна точка на редовна сесия в Царево, съветниците одобриха докладна на кмета за изработване на проект за план за застрояване на 22 дка в Силистар – бивш свинарник. Според екоорганизации, това ще даде зелена светлина за бъдещо строителство. От общината обясниха, че целта им е достъп до плажа.

Имотът, за който се предлага План за застрояване, е на няколкостотин метра от дивия плаж. Кметът на Царево Георги Лапчев твърди, че мястото попада в урбанизирана територия и не е част от парк Странджа. Намерението на общината е да възстанови пътя до плаж Силистар, който сега попада в частния парцел.

Лапчев, заяви, че в докладната става въпрос за това, че се решава проблема с пътя, които съществува от години. "С тази докладна изземваме 800 квадрата от собствеността на този човек, за да може веднъж завинаги пътят там да е регламентиран и никой да не го затваря", обясни кметът.

"Няма постъпило инвестиционно намерение, така че не мога да отговоря дали ще се или не. Няма постъпило такова намерение!", заяви още Георги Лапчев.

Природозащитниците от WWF твърдят друго - теренът е земеделски и попада в парк Странджа и Натура 2000. Катерина Раковска, експерт във WWF България поясни, че на този поземлен имот не може да се строи, тъй като той е земеделска територия.

"Замяната на този имот, който земеделски, трябва да стане само по силата на приет общ устройствен план, териториално устройствения план от 98 година не предвижда такова нещо, както и този от 2008 г., а планът от 2018 все още не е одобрен", обясни още Катерина Раковска.

Имотът от 22 декара е собственост на фирмата "Ню Билдинг Естейстс". Тази година е придобит за малко над 435 хил. лева или близо 10 евро на квадратен метър.

От 12 гласували общински съветници трима се обявиха против предложението на кмета да се приеме проект за План за застрояване на терена.

Според Живко Тодоров – общински съветник от БСП – Царево, има застрояване до 5,5 метра, като тенденцията е мястото да стане къмпинг. "Така поне разясни кметът… но няма да стане това, ще стане нещо друго. От това се опасявам, ще се презастрои във всички случаи!", смята общинският съветник.

Според Търговския регистър фирмата собственик на терена "Ню Билдинг Естейстс" е притежание на друга фирма - "Ню Билдинг Пропърти", които се представят като строители на луксозни жилищни сгради. Управителят на фирмата не беше открит за коментар.

От Министерството на околната среда среда и водите отказаха да коментират какво е предназначението на имота в близост до дивия плаж и може ли да се строи върху него. Отговориха обаче, че започват проверка по случая.

По темата работиха Теодора Трифонова и Лора Стаматис

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар