Поредна мека зима прогнозират метеоролозите

03 октомври 2016 09:56   2811 прочита
Метеоролозите прогнозират топла зима с температури над обичайните. Сн.: EPA/БГНЕС
Метеоролозите прогнозират топла зима с температури над обичайните. Сн.: EPA/БГНЕС


Метеоролозите прогнозират топла зима с температури над обичайните. Сн.: EPA/БГНЕС

Септемврийските прогнози на метеорологичните агенции сочат, че предстоящата зима ще бъде поредната топла и мека.

Според прогнозата на една от най-авторитетните централи - британската UK Met вероятностите за предстоящата зима на Балканите са както следва: много студена - под 5 на сто вероятност; студена - с вероятност под 20 на сто; около нормална с вероятност за България от между 20 и 40 на сто и наднормена - с вероятност между 40 и 60 процента.

За Западна Европа вероятността за мека зима намалява, въпреки, че остава около и над 50 на сто. Според британската централа, сезонната сума на валежите ще бъде около нормалната - тук няма ясен сигнал, за разлика от този за температурната аномалия.

Според актуалната прогноза на Европейския cентър за средносрочни прогнози (авторитетният ECMRF), аномалиите за трите зимни месеца за България са от 1.5 до 4 градуса в някои части на страната, т.е с толкова месечните температури ще бъдат над обичайните. За валежите отново категорична прогноза.

Японската метеоагенция JAMSTEС, която е с много точни дългосрочни прогнози за последните години, в нашия регион сезонните температури ще са с около 1.5 до 2 градуса над обичайните. На сезонна база отклонение от нормата с над половин градус определя сезона като студен/топъл в зависимост от знака. Като пример може да се посочи последната изминала зима, когато януари беше с нормални температури, но декември беше много наднормен, а февруари - рекордно наднормен поне за последните 50 години.

Бразилският метеоцентър сочи сезонна аномалия за месеците декември-февруари в рамките на градус-градус и половина с положителен знак. Точно такава аномалия очаква и твърде авторитетният сайт IRI на американския Колумбийски университет - около +1.5 градуса. Малко по-консервативна е прогнозата на корейския институт APEC и китайския държавен Климатичен Център - Пекин, с очаквани положителни аномалии от около 1 градус.

Но докато обобщената прогноза на всички метеоцентрали сочи за Балканите еднозначно мека зима, за Западна Европа сигналите са разнопосочни. Същото, но за цяла Европа, може да се каже по отношение на другия важен показател: очакваните валежи. Категорично няма ясен сигнал в едната посока, затова може да дадем прогноза "валежите ще бъдат в рамките на нормалните за сезона", но липсата на категоричност сред централите би могла да означава и че моделите просто "нямат идея" какви ще са сумарните количества валеж конкретно за нашия регион.

Една предпазлива прогноза на vremeto.dir.bg на този етап би предположила, че валежите вероятно ще са в рамките на нормалните плюс или минус десетина процента, но лятната тенденция, станала обичайна през последното десетилетие, за неравномерно разпределение по количества, периоди и райони, ще остане актуална и през предстоящата зима.

Според стабилните и слабопроменящи се ежедневно актуализирани сезонни карти на американската NOAA, зимата у нас еднозначно ще бъде топла, с аномалия около и над +2 градуса за сезона.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар