Полски политик: Ние научихме французите да ядат с вилица

13 октомври 2016 09:48   2636 прочита
Американски хеликоптери ”Блек хоук” на учения в Полша м.г. Варшава обяви, че купи такива. Сн.: БТА
Американски хеликоптери ”Блек хоук” на учения в Полша м.г. Варшава обяви, че купи такива. Сн.: БТА


Американски хеликоптери ”Блек хоук” на учения в Полша м.г. Варшава обяви, че купи такива. Сн.: БТА

Полският зам.-министър на отбраната Бартош Ковнацки вчера описа французите като "хора, които се научиха да ядат с вилица от нас преди няколко века".

Ковнацки, цитиран от Асошиейтед прес и БТА, отрече обаче двете страни да са в дипломатическа война заради провалената сделка за военни хеликоптери.

В интервю за частната Ти Ви Ен 24 зам.-министърът посочи, че французите са се изложили и разкрили "класата си" след провала на сделката.

"Те са хора, които се научиха да ядат с вилица от нас преди няколко века. Така че може би за това сега се държат по този начин", каза Ковнацки, който е член на консервативната управляваща партия "Право и справедливост".

Тази седмица полското правителство и френският концерн "Еърбъс" си отправиха взаимни обвинения за провала на сделка за милиарди евро, при която Полша трябваше да купи 50 военни хеликоптера от компанията.

Поляците твърдят, че сделката е лоша за Полша, а според "Еърбъс" полското правителство е подвело компанията и за това тя ще търси обезщетение.

"Еърбъс" бе избрана след търг от предишната управляваща партия в Полша "Гражданска платформа", преди тя миналата есен да загуби изборите от "Право и справедливост".

"Гражданска платформа" поиска парламентарна комисия да разследва защо сделката с "Еърбъс" е била отхвърлена. Партията също призова днес правителството незабавно да уволни Ковнацки заради коментара му за французите.

"Той унижи французите, които са наши съюзници в НАТО. Заместник-министър Ковнацки не само няма познания по история, той не знае основни факти и не е наясно с основни правила в дипломацията", каза говорителят на партията Ян Грабиец.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар