Полша гласува на балотаж на президентски избори 

12 юли 2020 08:32   1442 прочита


 
 

Полша гласува в неделя на президентски избори на ръба на бръснача, между излизащ в оставка популистки президент и либерал- еврофил, който иска да възстанови връзките с Брюксел, пише АФП. 

Резултатът от този втори тур на президентските избори ще бъде решаващ за бъдещето на правителството на консервативната и националистическа партия "Право и справедливост", която нейните противници обвиняват, че отменя демократичните свободи, придобити преди три десетилетия след падането на комунизма. 

Подкрепен от "Право и справедливост", президентът Анджей Дуда се изправя срещу кмета на Варшава Рафал Тшасковски от основната центристка опозиционна партия Гражданска платформа, а последните анкети показват равни шансове за двамата кандидати. 

"Битката за Полша", така гласи заглавие в таблоида "Супер Експрес", докато либералният всекидневник "Газета Виборча" говори за избор между "надежда и бедствие", които ще засегнат бъдещите поколения. 

Гласуването трябваше да се проведе през май - по времето, когато Дуда ръководеше намеренията за гласуване - но то трябваше да бъде отложено поради пандемията на коронавирус. 

Подкрепата за г-н Дуда намалява значително оттогава, включително поради последствията от епидемията, която потопи Полша в първата рецесия след падането на комунистическия режим. 

Според експертите резултатът в неделя може да бъде толкова близък, че да бъде оспорен юридически и да предизвика протести. 

Избирателните секции отварят в 05:00 часа средноевропейско време и затварят в 19:00 часа. Скоро след това се планира допитване до гласоподавателите за техния вот веднага след като те напуснат избирателните секции, като първите официални резултати ще бъдат получени едва в понеделник сутринта. 

На първия тур, на 28 юни, Анджей Дуда излезе на първо място с 43, 5 % от гласовете, а Рафал Тшасковски е втори с 30, 4 %. / Канал 3 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар