Половината от стопаните на женски кучета се освобождават от малките им, изхвърляйки ги навън

03 декември 2012 11:30   1715 прочита


Една трета от Българите са собственици на куче или котка. Едва 17% от кучетата обаче са отглеждани в истински домашни условия – предимно в градовете, а мнозинството от 83 на сто са на двора. Това става ясно от проучване на “Галъп Интернешънал”.

Според Стела Райчева от неправителствената организация „Animal Rescue”, данните са показателни за продължаващия проблем с бездомните четириноги в цялата страна. Пред bTV природозащитничката обясни, че от 2,4 млн. кучета, които живеят по дворовете, около 1 млн. са женските, които всъщност се размножават свободно.

„Популацията им е като на уличните на практика. Проучването показва, че над половината от стопаните на тези женски кучета се освобождават от малките им, изхвърляйки ги навън. И малката част от кутретата, която оцелява, всъщност създава големия проблем”, посочи Райчева.

Според нея това не е градски въпрос, а културен. За решаването му ключово било образованието на децата и разясненията сред възрастните.

„Направили сме урок за децата в 4-ти клас, който е одобрен, но организацията се случва много бавно. Освен това едва 17% от кучетата са кастрирани и това са тези в градовете”, допълни Стела Райчева, уточнявайки, че по селата и малките градове не се говори достатъчно за кастрацията и хората не разбират защо е нужна.

Тя смята също така, че специално за столицата трябват повече кастрационни центрове.

източник: blitz.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар