Подземни мишени! Пентагонът изпрати на Израел специални бомби за поразяване на бункери

03 декември 2023 00:35   2009 прочита


Бойните глави "Би Ел Ю-109" са разработени така, че с голяма точност да унищожават бункери или други цели, заровени дълбоко под земята

Според материал, публикуван в американското издание "Уолстрийт джърнъл", САЩ са предоставили на Израел 100 бомби, предназначени за поразяване на укрепени цели или цели, заровени дълбоко под земята, като например военни бункери, както и десетки хиляди други оръжия за войната срещу радикалната групировка "Хамас", предаде БТА.

"Уолстрийт джърнъл" съобщи вчера, цитирайки американски служители, че Израел е получил бомби за поразяване на бункери с бойна глава "Би Ел Ю-109" (BLU-109), предназначена да пробива бетон, преди да експлодира.

Доставките на допълнителни оръжия и боеприпаси, включително на около 15 000 бомби и 57 000 артилерийски снаряда, започнаха малко след нападението на "Хамас" срещу Израел и продължават и до момента, отбелязва ДПА.

САЩ, които доставяха оръжия и боеприпаси на най-близкия си съюзник в региона още преди избухването на конфликта в Газа, до момента не бяха давали информация за общия брой на оръжията, пратени на Израел, или за броя на бомбите за поразяване на бункери, пише "Уолстрийт джърнъл".

Бойните глави "Би Ел Ю-109" са разработени така, че с голяма точност да унищожават бункери или други цели, заровени дълбоко под земята, като например тунели. "Хамас" има мрежа от тунели, която се разпростира на стотици километри под ивицата Газа, уточнява ДПА. Тунелите не само осигуряват на "Хамас" скривалища, но позволяват на членовете на групировката да се появяват неочаквано и да изчезват отново.

Армията на Израел е високо развита и също разполага с бомби, които могат да унищожават бункери, отбелязва ДПА. Според "Уолстрийт джърнъл", когато САЩ са доставяли боеприпаси на Израел след атаката на "Хамас" на 7 октомври, те са поискали ключовият им съюзник да гарантира, че жертвите сред мирното население ще бъдат ограничени.

След края на едноседмичното примирие вчера сраженията в Газа продължиха, припомня ДПА. Армията на Израел каза, че "Хамас" е нарушил споразумението за спиране на огъня, като е изстрелял вчера сутринта ракети към Израел. Няма информация за щети или жертви./fakti.bg


Още за: САЩ   Израел   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар